Friday, 15 April 2011

Segmen: Ketika Aku Kecil

:: Klik & join ::

Assalamualaikum...

     Macam biasa la... Update je join contest. Update je join segmen. Masuk ni kali kedua sye join segmen Opera Hidup ni. Tajuk segmen yang ni : Ketika aku kecil. Haish! Awak nak taw ke kisah sye waktu kecik?
Mesti la nak kan. Kalau tak, tak de la segmen ni. Hahaha! Perasan la kau ni Marliza!

     Ok lah. Sye dah berazam ari tu yang sye tak nak buat entry panjang berjela. So, Kiter straight to the question je la ye. Hee!

1. 5 perkara nakal yang dilakukan semasa korang kecil dulu!
  • 1st yang sye ingat, mase tu jiran sye suruh tgk kan ank dy tgah tido dalam buai. Padahal mase tu sye tgah melarikan diri dari rumah sebab nak pegi main kat sekolah. So, sye mulanya konon-konon tgk la budak tu. Tak sampai pon 2minit jiran sye keluar dari rumah, sye pon dgn sepantas kilat berlari pegi sekolah. Tinggalkan budak tu. Hahaha! Lihatlah betape tak baik nye sye. Lalala!
  • Sorok penyepit uban jiran sebab nak elak dari kena cari uban dy. Tbe2 dy suruh cari. Dengan banggenye sye cakap "xjmpe". (padahal tak cari pon)
  • Pegi masuk kawasan sekolah lalu longkang yang sempit (pagar tutup) mase cuti sekolah semata-mata nak main gelongsor kat dalam kawasan sekolah tu. Nasib baik mase tu kecik je. Lepas la jgak masuk. Hee!
  • Main perang air kat sekolah agama. Mula waktu rehat sampai lagi 10 minit nak balik baru masuk kelas. Lepas tu buat kerja laju-laju sebab nak elak dari kena marah.
  • Pegi toilet waktu kelas lepas tu buat keje amal tarik flash kat semua toilet sampai toilet bersih. (ni nakal ke mulia?)haha! Dalam nakal ade baik nye. Lalala!
2. 5 permainan yang dimain masa korang kecil dulu!
  • Nenek-nenek si bongkok tiga... Tak taw nama sebenar permainan ni. Sye panggil main cari-cari je. Selalu main dgan abng, kawan abang pon join. Kadang-kadang dengan ank jiran. Main kat atas rumah sampai bergegar rumah. Nenek marah pastu kene piat telinge sorang-sorang. huhu!
  • Main Tengteng. Ketagih main tengteng sampai tak sedar dah maghrib. haha!
  • Pondok-pondok. Main dengan anak jiran. Konon-konon tido, tp tertido betul-betul. Bangun petang tu boleh sambung main. Hahah! Ntah pape je.
  • Main sorok-sorok. Yang ni pon selalu jgak main. Main kat rumah teres yang dalam pembinaan. Seram woo...
  • Patung kertas. Hahaha! Dulu patung kertas poyo-poyo je bawak main. Berlambak-lambak. Siap bagi nama lagi taw.
3. Pengalaman pahit semasa korang kecil?

     Semestinya kehilangan. Haa! Korang pernah rase? Tak ramai kan yang pernah. Mase tu umur 7 tahun. Mase mid year exam darjah 1. Dapat no 2 taw mase tu. Tengah dok semangat-semangat nak tunjuk result tu kat parents, tetiba dapat berita buruk yang diorang eksiden. So, sye macam tak taw bende mase tu dgn mke xde perasaan cakap "owh"..tp dalam aty je la. Hee... Kira tu la pengalaman paling pahit. Tp sye tak nangis langsung mase tu (tabah betul kan) Haha! Jatuh basikal taw lak nangis. Maybe sebab sye rse kalau sye nangis pon xde orang yang pujuk sye lagi. Hee!

     Ok lah! Done! Hee... Harap enjoy ye membaca. (sila abaikan kisah sedih di atas) Hee! That's all! Tata!

2 si cantik/kacak komen:

Nazim Nasri said...

skang stay dengan sape?

erm thanks k sebab join :)

holaulala said...

welcome! stay dgan abg n uncle n untie n cousin n nyamuk2 serta semut2.hee!

Template by:

Free Blog Templates