Wednesday, 18 May 2011

Aku Tak Bodoh banyak pengajaran

Assalamualaikum...

     Hai! Tengok tajuk. Sye tak bodoh taw. Kita semua tak bodoh. Cuma tak cukup pandai je. Haha! Tapi, sye bukan nak cerita pasal diri sye atau jiran sebelah atau kawan-kawan kat sekolah atu sesapa. Sye nak cerita pasal filem Aku Tak Bodoh ni. Ha, korang pernah tengok tak? Kalau tak pernah meh sye citer sket.

     Filem ni kisah sorang budak dan 2 orang remaja yang datang daripada dua buah family yang bermasalah. Memang sangat bermasalah. Yang dua orang ni dari family yang berada. Tapi langsung tak dapat perhatian parents diorang sebab semua sibuk. Yang lagi sorang ni daripada family yang agak susah. Ayah dia sangat prihatin tapi tak taw nak tunjukkan kasih sayang.

See? Miskin atau kaya memng takde beza. Masing-masing ada masalah sendiri...

    Nak taw ape yang jadi kat dua orang remaja tu? Hm, diorang bergadu, join geng samseng, lepas tu dah start mencuri... Salah siapa? Nak salahkan diorang pon tak boleh sebab parents pon ade peranan penting ntok didik anak diorang. Betol tak? Tapi, yang si anak pon kne la faham, ape yang parents buat semua untuk kebaikan anak-anak diorang.

     So, bagi sye, filem ni memang banyak pengajaran. Filem ni fokus pada sikap kanak-kanak dan remaja yang mudah memberontak bila orang dewasa tak faham kehendak diorang. Parents pon tak boleh la hukum anak tanpa bagi peluang untuk bersuara. Mereka ada hak untuk menyuarakan pendapat. Bila takde orang yang nak layan, mula la diorang tu nak protes. Parents pon marah. Tapi salah siape?

     Act, sama-sama salah. Masing-masing tak mainkan peranan yang betul. So, tu lah jadinye. Serius sye cakap, sye tgk cerita ni sampai nangis-nangis. Part last memang sedih. Memang jiwa kacau la kan lepas tengok cerita ni. Hehe~ So, korang yang belum tengok, pastikan korang tengok taw. :))

Nota kaki: Tertarik dengan ending filem ni sebab ade word F.A.M.I.L.Y = Father And Mother, I Love You! Happy ending ;)
That's all! Tata!

42 si cantik/kacak komen:

Telaga Putih said...

sy xtgk ag.. bru nk donload ni.. huk9
btw, like sgt3 psl F.A.M.I.L.Y 2.. hehehe

holaulala said...

kan... ha, baik cpat2 tengok. bole thn la citer tu..:)

Telaga Putih said...

tenet tenat.. sgt3 slow donload.. mlm kot bru dpt tgk.. huhuhuhu

tp xkn bley thn jek kot??huk9

holaulala said...

yela,t sye cakap best sangat awk tgk tak best, cakap sye tipu lak, hhehehe~

Telaga Putih said...

sy xckp awk tpu.. dun worie.. sy cuma mntk awk blnja mkn jek! ^__^

holaulala said...

haha yg tu lg la taknak. ~lg rela dicop penipu~ (bkn maen kdekut lg)hahaha!

Telaga Putih said...

bek blnja dr kena cop penipu...

holaulala said...

haha ok ok. nanti sye blanje makn popcorn je. haha ok tak? ok la tu kan..

Telaga Putih said...

popcorn?? haa.. bese org mkn popcorn sambil tgk wyg.. so, cik holaulala nk blnja sy tgk wyg skali la ni kn?? yeayY!!!!!

holaulala said...

of coz not..! wayang=telagaputih, popcorn=holaulala. Bru cun.hahaha

Telaga Putih said...

yelah3.. tp ari rabu la.. kt cs.. jom!! ^__^

holaulala said...

rabu ni? rabu lain tak leh? syg la nk tnggal kg. hahaha! ~mentang2 rabu murah~

Telaga Putih said...

lorh~ sy xckp pon rabu bila.. xkesah la rabu bila pon.. y pntg ari rabu.. n ari rabu 2, syaratnya sy msti ada kt jb ni.. kalo da xda, xdpt da la.. hohoho

holaulala said...

haha ok. no hal la. erk. tp sye mcm da start klas mse tu. ah, tak kira. nak jgak.hahah! Nanti sye buat deal dgn lecturer.haha

Telaga Putih said...

waaahhh.. smgt dia nk date ngn sy.. smpe sgup deal ngn lec.. gud3!! :P

holaulala said...

eh tak lah. bkan sye yang semangat. jari yang spontan menaip. ~haip jariku. sila jage tngkah laku~

Telaga Putih said...

ecececeh.. malu2 pulak nk ngaku.. hahahaha :P

holaulala said...

bkan malu nak ngaku.. nak buat macam mne, dah tu la knyataannye. jari sye yang menaip.haha!bakn hati sye.

Telaga Putih said...

maknanya xeklas la ea ni?? sob3x~

holaulala said...

eh. mane ade. ikhlas sangat-sangat ni. ce tengok mke ketam tu. tenung lame2, nanti dy cakap : holaulala tu sgt ikhlas orgnye. ~haha~

Telaga Putih said...

xnk! majok da ngn awk!!

holaulala said...

alamak! jangan la majuk. hee! eleh. nak suro org pujuk la tu. maap sye tak pandai pujuk org.lalala~

Telaga Putih said...

aah.. mmg nk awk pujuk.. sbb awk da wat sy majok, awk kena la pujuk.. xley lps tgn cm2 jek!!!

holaulala said...

xde2. awk da buat sye kck aty. bru seri 1 same.

Telaga Putih said...

eeee.. xaci la cm2...

holaulala said...

aci tak aci. peduli ape sye.hahaha!

Telaga Putih said...

dulik apa sy ngn awk nya peduli 2.. ahahahaha :P

holaulala said...

ahg. lik ape sye dgan dulik awk tu.haha!

Telaga Putih said...

mana ley tiru ayat sy!!!

holaulala said...

la, tak leh tiru ke? nape tak cakap awl2. klau cakap tadi sye tak tiru.hahaha~

Telaga Putih said...

disbbkn awk da tiru sy.. kena blnja sy baju blogger 2 sehelai..

holaulala said...

haha! mne ade duit. dah la nk blanje popcorn lagi. awk mkn bkan sket.haha

Telaga Putih said...

ok! sy nk popcorn large.. sy sorg.. xnk kongsi ngn awk! taw3!!

holaulala said...

ha kan... sye dah agk dah..hahaha!

Telaga Putih said...

hik3 malu i.. :P

holaulala said...

haha taw malu ke?

Telaga Putih said...

org pemalu msti la tau malu.. huuuuu~

holaulala said...

haah! yela tu... ~tgn kat bahu mata pandang atas~ haha

Telaga Putih said...

hek eley, dgki la pulak dia ni kn.. ish3

holaulala said...

haip2! sape yg dngki tu? awk eh? hahaha!

Telaga Putih said...

awak la.. dgki sbb sy ni pemalu.. xcm awk 2.. xtau malu.. huhuhuh

Anonymous said...

halah sweet nye comment2 ni

Template by:

Free Blog Templates