Monday, 27 June 2011

Day 20 : Pergaduhan yang paling teruk pernah anda alami

Assalamualaikum...

     Hai! Dah lama jugak cabaran makan dalam ni terbiar sepi. So hari ni sye nak sambung la. Hari ke-20 berkisarkan tentang pergaduhan paling teruk dalam hidup sye. Ok. Kisahnye bermula...

     Pergaduhan ni berlaku kat kelas OB. Organizational Behaviour. Lecturer suruh setiap orang jawab soalan. So, semua orang pon jawab la. Tapi, tiba turn sye diorang semua bising giler nak mati! Sye rase macam nak hempuk je sensorang. Ceh! Sye start nak jawab je diorang bising. Sye geram sye hentak meja. Diorang buat tak endah je. =_=" Macam sye tak wujud.

     Lepas tu sye geram sangat sye jerit sekuat hati : "BANGANG LA KORANG NI!!!!!"
Kelas terus sunyi sepi. Sye cakap lagi : "korang ni tak dengar ke aku nak cakap? Kenape semua orang sibuk nak bercakap jugak? Aku penat la nak ulang banyak kali! Korang tolong diam boleh tak???! Aku bosan giler la macam ni!" Sye jerit sampai nak terkeluar anak tekak. ;p Haha! Tetiba teremosi. Macam kene histeria pon ade.

Yang best tu, lecturer pon tercengang pastu sibuk dok pujuk sye. Haha! Kemenangan berpihak pada sye!:p Sye geram dengan satu grup boy ni yang suka menganjing sampai sye kunci toilet tak bagi diorang masuk. Biar terkencing dalam seluar. Haha! Jahat giler! Diorang semua tak berani nak lawan sebab terkejut tengok sye naik angin. Ha...Tau goyang lutut, kecut peparu...;P P Pastu sye pergi kat ketua diorang sye maki hamun dia sepuas hati. Dah puas masing-masing sibuk dok mintak maap. Tapi...

Ade sorang ni kemain beriye lagi mintak maap. Sye dah cakap sye tak marah dia. Sye marah budak kelas sye. Pelik benor dah ni. Dia ni budak kelas sye jugak, tapi kelas masa form 3 dulu..Erk! Macam mana dia ade kat sini???


































MARLIZA, BANGUN. DAH SUBUH NI...

















Makaih! Penat dok emosi tahap gaban upenye mimpi! Cis! Hahaa!

Nota kaki : Sye tak pernah lagi gaduh teruk, seteruk dalam mimpi kat atas ni. ;P

That's all! Tata!

Sunday, 26 June 2011

Makan asam+garam, cari duit dalam garam+kopi+garam+asam jawa, lari keliling kampus, asingkan biji sagu dan beras! Bawak air guna sudu..=Sakit perut, mabuk!

Assalamualaikum...

     Hai! Wah! Lama betul tak bukak blog buruk ni. Hee! Act, sye bnayak keje la. Tambah-tambah pulak line yang tak betul kat dorm tu. Nak g libry selalu sye memang sangat 'rajin'.;p Ok, bercakap pasal libry. Sye kat libry ni!!! ~beritahu dengan bangga!~ Haahha!

Tengok tajuk panjang kemain kan? Tapi tu la realitinye. Cewah! Dua ari lepas sye join explorace. Ala biase la xtvt kolej. Memang tak sah kalau tak kacau sye dok goyang pinggang. Huhu! So, sye ni dengan semangat nye menunjukkan yang sye menyokong xtvt jpk-jpk sekalian.. Sye join explorace, sye join sukaneka jugak! Hahaa! Over!

Explorace tu memang kuang ajaq! Agaknye tema diorang nih tepung, cat, garam, air gamaknye. Poning den dibuat nyo! Adei! Masa explorace macam-macam kitorang kene buat. Paling sengal cari duit dalam gara la. Dah la garam, ade kopi, ade asam jawa, ade halia pulak tu! Siap ade hiasan kilat-kilat. =_=" Pastu tak leh tiup.Ha, memang molek bebenor ler tu... Sye pon ape lagi, dengan penuh yakin menjilat dan menelan garam tu. haha!

     At the end, sakit perut sebab masuk angin, pastu MABUIK! Cis! Ini boleh mendatangkan marah. Haha! Petang tu penutup sye tak turun pon sebab sye taw sye 'juara'. Lalala~

Nota kaki : Konon nak naik entry beriban, tapi masa sangat mencemburui sye;p

That's all! Tata!

Monday, 20 June 2011

Tidur bersama kesyukuran

Assalamualaikum...

     Hai! Something to share...

Dalam kehidupan kita, jika ada perkara yang menyedihkan, kesakitan yang ditanggung, keperitan dan kegagalan dalam setiap penderitaan, tulislah atau lakar lah di atas pasir. Biarkan ia singgah cuma sebentar dalam ingatan agar kita boleh segera melupakannya. Namun, jika kita mengecapi nikmat daripada Allah atau menerima kebaikan daripada orang lain maka pahatlah ia dalam hati agar kita terus kekal mengingatinya sampai bila-bila.

     Rahsia untuk mendapat ketenteraman dan kedamaian hakiki : Lupakan dan maafkan segala kesalahan orang lainkepada kita sebelum tidur dan pejamkanlah mata untuk merasai nikmat dan kesyukuran yang kita kecapi.

Kebencian dalam dendam yang kita bawa sehingga ke dalam tidur menjadi seperti racun, bisanya menyelinap keseluruh tubuh dan kemudian membunuh kebahagiaan dan kedamaian diri.

Moral of the story, tidurlah bersama kesyukuran, jangan tidur bersama kesedihan...;)

Nota kaki : Baca buku "U-Turn Ke Jalan Lurus"...;)

That's all! Tata!

Sunday, 19 June 2011

Maaf!

Assalamualaikum...

      Hai!

Warning : Ini entry 2 minit!

Korang! sorry sebab lama tak update. Wifi betul-betul takde! :((( Maybe kene tnggu sye balik rumah baru dapat update entry baru. Tapi, balik pon tak taw bile...=_="


     So, korang jangan rindu sye taw. Nanti sye terharu. Haha! Ok. Tu je kot. Miss u all! Ops silap! Rindu nak baca entry korang. Tapi masa tak mengizinkan.;(


Nota kaki : Curi-curi g library sebelum kelas sebab nak update entry 2 minit. Sye masuk kelas dulu!!! Zzzuup!

That's all! Tata!

Thursday, 16 June 2011

Critical Thinking memang kritikal !

Assalamualaikum...

     Hai! Oleh kerana dah dua hari tak update, sye nak update dua entry berturut-turut. Ceit! Poyo lah! Haha!
Ok, sye nak cakap sikit pasal CCT. Creative and ctitical thinking. Korang ade tak subjek ni? Wah! Pening beb nak pikir. Huhu!

Fikir ape? Act, untuk individual asignment, kitorang diminta buat satu invention dari barang terbuang. Woo~ Serius tak de idea! Ape sye nak merepek tu nanti? Buat tandas bergerak ke? Buat lampu minyak tanah ke? Buat kereta kayu ke? ~Hamboih! Over beno nih!~ Ngee! Bukan over, tapi kerisauan yang melampau telah mendorong sye bersikap demikian. Haha!

     Ok. Serius. Sye memang betul-betul serius ni. Korang ade cadangan tak? Hurm..

Nota kaki : Kalau lukis boleh la sye nak kreatifkan otak SIKIT. Sikit je. Ni suruh buat, suruh cipta. Memang selamat sejahtera la jawabnye;P

That's all! Tata!

Jangan pertikaikan cara saya !

Assalamualaikum...

WARNING : Ini adalah entry melepas geram ! Grhahaha!

     Hai! Lamanya tak update. Sori laye. Agak busy la lately ni. Huhu~ Ape pon tak bleh. Ade mase pon macam tak rajin nak ngadap lappy ni. Hari ni sye nak update sikit. Tapi tak taw la sikit mane kan... Haha!

     Act, perasaan nak meluahkan ketidakpuashatian sangat la membuak-buak. Kat sape? Ade la makhluk Allah. Tapi, sye masih waras. Taknak la makhluk Allah tu dapat malu sia-sia. Sye sangat menyampah bila ade orang yang memandai-mandai nak pertikaikan cara sye. Sye pakai baju tu nak bising, baju ni nak bising. Pakai tudung sama ngan baju nak kecoh satu alam semesta, mandi awal bising, tak mandi bising, pegi kelas awal kecoh, even, baca buku Islamic sikit pon kene pertikai! WhatTheFish la kan! Salah ke kalau baca buku tu? Plizz la, sesekali biar sye hidup tenang boleh tak? Tanpa sindiran yang konon-konon gurauan tu.

Lagi satu, ape masalahnye kalau sye join silat? Ape hak mereka pulak nak pertikaikan silat tu macam tu, macam ni? Sye join sebab nak isi masa lapang malam-malam tu. Memang sye tak rajin nak study, that's y sye join semua tu. Tapi, tu jugak salah satu benda baru yang sye dapat. Korang ade ke? Ade? Silat la yang ajar sye erti keberanian. ~ayat tak ley blar~ Sebab silat la sye macam dah lali dengan rasa sakit. Korang? Cuit sikit, menjerit sakit. Memang sye sengaja cubit kuat-kuat supaya dia taw nak hormat orang. Bila kat public, cakap slow-slow. Untung sye tak jerit benda yang boleh malukan dia.

     Yang sye cukup tak faham, sye tak pernah kisah pon diorang nak pakai baju ape. Baju baru, beg baru, tudung baru, ape lagi yang baru? Pakai je. Tak de makne la sye nk hebah satu JB. Paling kurang pon awal-awal je sye tegur. Lepas tu pi biaq la kowang nak pakai pe pon. Tapi, kalau sye pakai ape bnde yang baru sket, ade je yang nak jadi kepochi! Plizz la. Rimas taw.

Semalam, lepas persembahan silat, masing-masing nak menge-DOG. Ape masalh sumpah sye tak taw. Diorang tak taw perasaan duduk buat persembahan atas pentas tu. Diorang tak taw macam mana susah sye join silat tu. Sakit sana sini. Diorang tak rase, so ape hak diorang nak cakap macam-macam. Sebab ade mulut. Memang. Sebab mulut badan binasa. Kalau nak taw, try sendiri. Lepas tu, baru layak nak mengutuk. Sye tak kutuk kelab diorang, ape masalah diorang sampai nak kutuk kelab yang sye join?

     Memang sedap menyindir orang, memang best MENGANJING orang, tapi satu hari nanti kalau kene kat batang hidung sendiri, jangan la sibuk merengek nak mengadu kat sye.
Mase tu, sye akan cakap ni je : PADAN MUKA! Terlajak perahu boleh undur, terlajak kapal terbang takde gear reverse tapi boleh pusing. Tapi kalau terlajak kata, jangan kan nak tarik balik, nak patah balik pon tak sempat. Kalau sye yang kene takpe, sye boleh telan je sindiran-sindiran bodoh tu. Tapi tak taw la kalau orang lain. Rasanye baik fikir 2 3 kali sebelum cakap. Manalah taw tetiba orang tu doa bukan-bukan, fikirlah sendiri ape kesannye. Rasanye masing-masing dah tua bangka, dah taw ape yang baik, ape yang tak baik.

Nota kaki : Kalau ade yang tersinggung atau terasa atau tertouching, SORRY. Tak de niat pon. Anggap la ni platform untuk lepas geram sebab lepas update entry ni, InsyaAllah dah takde rase sakit hati ni.;)

That's all! Tata!

Tuesday, 14 June 2011

Day 19 : Benda yang membuat anda rasa semangat untuk hidup

Assalamualaikum...

    Hai! Sori, tak boleh taip banyak. Wifi tak bagi. Ni pon puas bodek! =_=" Kedekut! Bawah ni jawapan untuk cabaran hari ni.


  1. Sebab adanye family dan kawan-kawan yang best.
  2. Sebab ade meow! 
  3. Sebab adenye hari-hari yang indah! ;P~geli!!~haha!
  4. Sebab ade orang yang sye sayang.
  5. Sebab ade sesuatu yang belum tercapai. 
  6. Sebab sye seorang manusia yang sempurna.
  7. Sebab sye yakin hari esok pasti lebih baik! ~muka confident!~



Kitorang kene buat persembahan esok malam. Doakan sye dan kawan-kawan sye dapat buat yang terbaik k;P

Nota kaki : Setiap hari yang bakal tiba sentiasa buat sye rasa semangat.;)...kerana DIRIKU begitu berharga! haha! ~tetibe~

That's all! Tata!

Monday, 13 June 2011

Macam mana LABBIT dapat nama?

Assalamualaikum...

     Hai! Tak lama dulu, sye pernah guna pic rabbit as my profile pic kat FB. Then cikgu silat sye panggil sye Labbit. Taw kenapa? Cikgu ade send sye email pasal tu. Baca bawah ni...

********************************************************

One of the main reasons why in recent years the Singapore Government has always ensured that their Miss Universe pageant representative were of tertiary level education or higher was because of the following incident which happended not too long ago.


It is the final round of the Miss Universe Pageant and the 3 finalists, Miss USA, Miss Malaysia and Miss Singapore are being asked 3 simple questions:

MC: The first question is name me an electrical appliance starting with the letter “L”
Miss USA: Lamp
Miss Malaysia: Light bulb
Miss Singapore: LADIO
Judge: No. Radio does not start with the letter “L”

Then, the move on to the second question.

MC: I am going to give you 3 more chances; Now, name me an animal starting with the letter “L”
Miss USA: Lion
Miss Malaysia: Leopard
Miss Singapore: LABBIT
Judge: No, no!


MC: Miss Singapore, please pay attention to this next question. Give me the name of a famous car that starts with “L”
Miss USA: Lexus
Miss Malaysia: Lamborghini
Miss Singapore: Lolls- Loyce
Judge: Oh my God!

MC: I am going to give you one last chance! Name me a fruit starting with the letter “L”
Miss USA: Lemon
Miss Malaysia: Lychee
Miss Singapore, with full of confidence, smiles and says: LIEWLIAN!!

This is not the end of the story, the Judge consulted the board of judges to determine if Miss Singapore should really be disqualified; and they decided that since Miss Singapore was having so many problems with the letter “L”, they decided to give her another chance.

Judge: OK, the final question is: Name me a human anatomy starting with the letter “L”
Miss USA: Lung (applause)
Miss Malaysia: Liver (even more applause)
Miss Singapore: LAN CIAU!! OMG, the Judges fainted instantly!

By the way, you can only appreciate the joke above if you understand that some Chinese educated people are having problem pronouncing words starting with the letter “R”. They usually pronounce it with “L” instead or “R”.

**************************************************

Faham? Dia ganti huruf R dengan hurf L. So, Rabbit jadi Labbit. Sampai sekarang dia panggil sye macam tu. Sampai dah sebati. Huhu~

Nota kaki : Kalau macam tu, Amirah jadi Amilah? Erk! Sound weird!

That's all! Tata!

Day 18 : Benda paling teruk pernah anda buat terhadap ibu bapa

Assalamualaikum...

     Hai! Untuk cabran Makan Dalam hari ni, rasanye takde ape yang perlu di cerita. Sebab ape? Sebab sye ka budak baik!! Ergh! Plizzz lah!

Ok ok. Benda paling teruk yang pernah sye buat kat mak abah sye, hm... ape yek? Tak solat kot..haha! Betul! Itu lah jawapan terbaik. Benda lain takde kot. Betul takde... Tolong la percaya sye;P

Nota kaki : Entry paling pendek sepanjang bulan ni:P

That's all! Tata!

Kejutan budaya > Help me out from this problem plezzz!

Assalamualaikum...

     Hai! Korang. Sye ade problem. Nak tolong tak? Tolong la... Kalau dapat bagi pendapat sikit pon jadi la. Act, ni pasal kawan sye. Boleh la nak dikatakan kawan rapat waktu sekolah dulu. Rehat sama-sama, study sama-sama. Raya pon sama-sama. Tapi, entah kat mana silapnye, start masuk kolej kot, dia dah berubah 101%. Dari bertudung jadi tak bertudung, dari baju sopan, dah pandai pakai skirt...

Sye kuat mengatakan yang dia ni dah terkena culture shock. Kalau korang la, kawan korang macam ni, ape tindakan korang. Ye, maybe ade yang cakap, tak payah peduli. Tu hidup dia. Memang la. Tapi, sebagai kawan, sye pon malu taw. Kitorang berlima. Yang lain ok la. Still taw batas aurat yang basic tu. Tapi dia ni dah tahap kritikal sye rasa. Sye memang tak kisah kalau dari awal dia dah free hair. Maybe akan terbukak pintu hati dia nak bertudung. Tapi kalau dari bertudung ke free hair, hijrah ape namanye tu?

    Bukan sye nak sibuk hal dia. Memang kubur lain-lain, tapi mana lah taw kalau kubur dia sebelah kubur sye nanti? Kan haru jadinye. Seriusly sye pon segan sebab kawan lelaki kitorang pon dah bnyak kali sindir dia, dan baru kejap tadi kawn lelaki kitorang ni chat ak mintak tolong tegur dia. Malu ok! Lagi pon, kawan sye ni cakap, sahabat yang sejati ialah sahabat yang sentiasa mengingatkan sahabat mereka yang lalai dan tersasar. Dan sangat hina kalau kita mampu tarik sahabat kita dari buat maksiat, tapi kita tak lakukan.

So, macam mana ek? Serba salah sye nak tegur. Takut dia malu pon ye. Takut dia memberontak pon ye. Kalau tegur kat FB silap-silap terus kene block la kitorang semua ni. Lagi satu, sye taknak la tetiba putus sahabat. ;/.. Entah la. Buntu dah ni:(

Nota kaki : Harap-harap dia terbaca entry ni. Sesiapa ade cadangan atau pendapat, silalah berkongsi;)

That's all! Tata!

Sunday, 12 June 2011

Tolong jangan DERA saya!

Assalamualaikum...

     Hai! Korang! Tolong sye! Sye didera! Kena dera ngan sape? Huhu~ Malu nak cakap... Daripada hari Jumaat lepas lagi sye dah didera. Sampai tidur tak lena, makan tak kenyang, mandi tak basah kepala. Penat taw...;(

Korang nak taw sye didera oleh siapa?






























...........sye didera oleh tanda tanya dan persoalan yang masih takde jawapan..........hah!

~Ingat kan kene dera oleh majikan ke kan~~ Sye bukan amah ok! Haha!

Persoalan yang asyik berlegar-legar kat kepala otak sye ialah, patut tak sye g outing. Haha! ~Ingatkan kes berat benau!~:P Tolong la jangan marah. Haha! Sye ni tengah diburu tanda tanya. Nak pegi ke tak nak, nak pegi ke tak nak...Pegi pon buat ape? Nak g berjimba la...eh! bukan! Sye nak g amik duet. Sesungguhnye sye telah jatuh bankrupt dek kerana makan tak henti-henti! ;P Macam mana? Perlu tak? Mesti la perlu kan? Sangat perlu sebab dalam purse sye tu tinggal 9 hinggit je! Cis!

Tapi, masalahnye, sye baru je nak bersiap, mula la bunyi guruh sana-sini. Seperti yang anda semua sedia maklum, sye ni bukan berani sangat. Haha! Tolong la jangan dera perasaan sye wahai kekangan-kekangan sekalian. Sye sampai dah lupa sye dah makan nasi ke belum.:P ~ayat sadis~

     Hm,saje je buat entry ni. Konon nak mintak pendapat la kan. Haha! Poyo je. Takpe-takpe. Korang sudi baca pon dah cukup menghiburkan hati sye yang tengah gundah ni! :P Plizzz la ayat tuh! Hee~ Ok ok. sye dah buat keputusan, sye nak keluar SEKARANG. Walau ape pon yang jadi, walau ujan di tengah jalan, walau di kejar kucing jalanan, walau terseliuh di tepi longkang, walau teksi tak nak datang, sye akan pegi jugak! ~kemain nekad lagi~ Mesti lah! Kang sye tinggal tulang sebab tak makan sape nak jawab? Dah timbul ura-ura lain cakap sye kene dera kat kolej plak. Ahakz!

Nota kaki : Tajuk nak gempaq! Haha! Doa kan sye berjaya berjumpa dengan Pakcik ATM ok? :P

That's all! Tata!

Saturday, 11 June 2011

Day 17 : Benda yang paling anda takut

Assalamualaikum...

     Hai! Benda yang paling sye takut? HANTU!!!!!!!! Haha! Sebenarnye tak kot. Hantu tu small matter je. Sye kenyit mate skit je t dia jalan la. Haha! Gila kaw cakap besar. Jmpe t jangan sibuk nak demam 5 hari 7 malam eh~ Tak la. Wahai hantu-hantu sekalian, sila abaikan statement kat atas ni. sye memang takut dengan kalian:P

     Tapi, ade benda lain yang sye takut. Sye takut kalau sye tidur, tak bangun-bangun. Sye takut jugak kalau exam, ade failed. Sye takut tersesat masa berjalan. Sye takut tiba-tiba kene rempuh dengan panah geruda ~bajet hikayat merong mahawangsa~=_=". Sye takut dosa sye menimbun sampai tak jumpa jalan ke Syurga. Sye takut nak jalan atas titian senipis rambut yang dibhagi 7. Sye takut nak hadapi saat-saat kat alam barzakh. Sye takut tersasar dari Islam. Sye takut nak hadapi kiamat!

~Banyak nye benda kaw takut~ Eh mesti lah. Sye kan manusia! Korang tak takut ke semua tu? Ketaq pale lutut ceq! Kalau korang, ape yang korang takut? Lipas? Kucing? Makaih! benda tu kecik je nak banding ngan korang... Adei...

Nota kaki : Yang paling sye takut ialah ALLAH. Takut memang takut, tapi dosa tak pernah lari. Entah bila la nak insaf. Dasar manusia...;P

That's all! Tata!

1st date cium locker??!!

Assalamualaikum...

     Hai! Wah! Kemain kau neh. Lepas update, update lagi. Tadi kemain insaf, ni dah tetibe citer pasal 1st date plak. Dah kenapa? Ala, biasa lah. U know me....^_~

Nak taw bila 1st date sye? Kalau tak silap sye 3 tahun lepas kot. Kot la. haha! Mase ni sye tersangat la naif pasal hati dan perasaan. Ceh! Geli geleman plak tetiba. Haha! Oleh sebab sangat naif + dungu sket mase tu, so bila date tu, macam "kau jalan jangan dekat-dekat. Kau kat blakang, aku kat depan. Kau dekat, aku piat". Macam tu la lebih kurang. Pastu mesti nak ade orang lain. Mesti ke? Mesti la!

     Dengan siapa? Yang tu, biar sye je yang taw. Korang yang tak taw, tutup mulut, baca diam-diam. Kalau nak komen, biar jari je yang menaip. Haha! Kat mana? Of coz not in Paris! :P Masa tu sekolah lagi. Tu yang macam cuak je nak g dating bagai. Al-maklumlah, sekolah plak kat 'SEKOLAH AGAMA' kan... That's y la...=_="

     Then, mase ngah jalan-jalan, pusing-pusing, ronda-ronda mengalahkan polis peronda, kitorang pon gerak nak kuar dari tempat tu. Tapi entah kat mane silapnye, atau sye yang berangan dek terkena tempias bau ayam goreng agaknye, bila sye pandang je depan....tak smpai 59 detik...



..... Idung rasa nk patah, mke rasa panas. Cis! Terlanggar pintu locker rupanye! ~penat control macho!~ Haha! Masa tu, tak taw ape perasaannye. Macam malu, macam bengang, macam sakit, macam-macam la ade. Haha! Giler kaw tak malu? 1st date dah spoil. Hahaaha! =_=" Tak baik betul la orang yang bagi idea letak locker kat situ. Sje nak menjatuhkan idung sye. ;p Masa tu, budak tu sye tak taw la dia ketawa ke ape kan. Tak sempat dah nak tengok. Agaknye dah gelak tergolek kat situ kot. huhu~

Tu lah pengalaman paling 'MANIS GILER MACAM AIR SOYA CAMPUR GULA 5 KILO!'. Korang bayangkan lah manisnye tu. ^_^

     Tapi tu semua bak kata orang tua. Cinta budak sekolah kan. ~taknak cinta monyet~ hee! Memang tak mungkin la tahan lama. Bukan takde yang tahan, ade. Tapi 1 dalam seribu kot. Kami antara yang seribu tu, tapi bukan yang 1 tu. Faham? Tak faham sudah! Haha!

Dah dah dah! Time to sleep. Amboi...kalau bab cintan cintun laju je korang eh. Sibuk nak taw pasal orang. Potong jari baru taw.

Nota kaki : Cinta bukan bererti harus memiliki. Orang yang cakap. Sye ulang je. Haha! Kalau sye, cinta mesti  memiliki. MESTI! ~terserlah ketamakan serta kegelojohan!~ haha! Abaikan..

That's all! Tata!

Bahaya salam

Assalamualaikum...

     Hai! Dari siang tadi sye nak buat entry pasal ni. Tapi asyik tertangguh je. Isu ape plak kali ni? Ha...kali ni sye nak bercerita skit tentang bahaya salam.

Salam bahaya? Kenapa ye? Kalau salam boleh membawa maut ke? Atau terkena jangkitan? Bukan la. Bukan itu maksud sye. Bukan salam tangan, tapi memberi salam. Macam yang kita sedia maklum, sekarang ni kan dah moden. Masing-masing dah gne khidmat sistem pesanan ringkas. Bila dah namanye pesanan ringkas, ha...tu yang kemain ringkas lagi dia taip. Assalamualaikum jadi A'kum la, Salam la, Askum la, semekom la...

     Sye nak tegaskan kat sini ye, penggunaan A'kum, Salam, Askum, dan semekom adalah DILARANG sama sekali. Kenapa? Sebab, setiap satu perkataan tu ade maksud yang tak baik. Nak taw ape maksudnye? Jom baca bawah ni :

   Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.   Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘. 




Tu kalau guna A'kum. Habis tu Salam kenapa pulak tak boleh? Sebab....


 Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)". Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk)(QS. 43:89) .




Semekom pulak?>>>>>>>>>>>>>>“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.




Dan...! Yang ni mesti ramai buat : "Weh, kirim salam kat Si Pulan, cakap kat dia, aku kirim salam maut".


Dah la kirim salam, siap ade maut pulak kat belakang. Yang ni pon tak boleh ye kawan-kawan...Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, sebaiknye kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada Si Pulan ye”. Ini contoh je.


Then, kepada yang menjawab salam, jangan la jawab main-main. Jawab betul-betul macam ni, Wa'alaikumussalam. Bukan wa'alaikumsalam. Ok? Yang paling penting!  Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope”.  


Semua tak boleh? So, ape yang boleh?


 Jika perkataan “Assalamualaikum” itu dirasakan panjang, Maka kita dibolehkan ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”. 




So how? Da faham? Kalau dah faham, sama-sama lah kita ingatkan kawan-kawan yang mingkin tak taw pasal ni. Sye mengaku sye pon tak terlepas dari buat silap besar ni. Tapi, once kita dah taw, hope tak lah kita ulang lagi. Betul tak. Act, sye terbaca tentang ni dekat note kawan sye di FB. Sye pon tergerak untuk buat entry pasal ni. Ape la salahnye kita saling menegur. Betul tak? 


Nota kaki : Alamak! Dah banyak kali dah guna Salam. Sory sye tak taw ;( Astaghfirullah~ Sebanyak mana kebenarannya, wallahu'alam...~ Maybe bergantung pada niat jugak kot.huhu~!


That's all! Tata! 


Day 16 : 3 benda yang anda rasa paling bagus tentang diri anda

Assalamualaikum...

     Hai! Sye nak buat entry ni 2 minit je. :P 3 benda yang sye rasa paling bagus tentang diri sye ialah :


  1. Sye tak cepat marah, tapi kalau marah cepat reda...kot!
  2. Sye boleh berdikari dan tabah. ~InsyaAllah~
  3. Sye seorang yang bijak pandai cerdik cemerlang gemilang terbilang. ~terpulang nak caye ke tak.korang ape taw?~ hahaha!

    Nota kaki : Sila abaikan point no 3 sebab tu adalah salah satu contoh sifat Ghurur. Alamak! Kene pegi muhasabah diri ni! ;p

    That's all! Tata!

    I am number FOUR

    Assalamualaikum...

         Hai! Sye rasa korang dah taw sye nak update tentang ape. Dan sye jugak taw majority dah taw pasal ni. Tapi, macam biasa la. Sye peduli ape korang dah taw ke belum. Sye tetap nak bagitaw jugak.

    Tadi, sye tengok movie thriller I AM NUMBER FOUR. Korang mesti dah tengok lama. Sye je macam tertinggal sket. Tapi tak kisah la. Tengok kat lappy gne headphone pastu bkak sound kuat-kuat pon dah rasa feel macam kat panggung. So, ape yang nak dikisahkan? Haha!

    Sye nak bagi taw, cerita ni best sangat sampai sye ter-over acting sensorang. Haha~ Effect segala effect dalam movie ni memang sangat menjadi. Sye ske! Korang ske? Tak suke sudah! Haha!

    :: ni la poster nye ::

    Siapa-siapa yang belum tengok, baik tengok. Tak rugi weyh... Seronok giler! :)) ~excited plak~

    Nota kaki : Abis je tengok movie ni, dengan segala kudrat yang ade sye dengan sepantas kilat ala-ala NUMBER SIX terus update blog and buat entry ni. Lihatlah betapa terujanye sye. :P

    That's all! Tata!

    10 tentang dia...

    Assalamualaikum...

         Hai! Sye nak bongkar 10 rahsia tentang dia. Tentang siapa? Tentang dia la... Nak taw? Baca la...

    Dia sangat comel! Sye admire giler kat dia. Seriusly...kalau korang tengok dia, mesti korang pon terpegun, Rasa macam nak kunyah sampai lumat. Haha! Over plak. Act, bnyak rahsia tentang dia yang sye nak dedahkan. Tapi rasanye cukup la 10 je for now.


    1. Dia prihatin!



    2. Dia sangat menghargai suatu hubungan.



    3. Dia bijak IT.



    4. Dia PEMALU!



    5. Dia SOPAN...



    6. Dia pandai bersilat...



    7. Dia pandai menyamar.



    8. Dia garang jugak...



    9. Dia Comel time tido..:)



    10. Dia suka senyum:))






    Nak taw siapa DIA yang sye maksudkan? Betul ni nak taw? Meh tekan bawah sampai jumpa...







































































































    :: CAK!!! ::


    Dia yang sye maksudkan ialah KUCING!!! Tak caye dengan fakta dari no 1 sampai 10 tu? Nak bukti? Jom tengok bawah...


    Dia PRIHATIN.....
    .....siap pakai helmet lagi. Orang pon susah nak jumpa yang prihatin camni:)


    Dia sangat menghargai hubungan...
    ...tak kesah pon kaler bulu lain-lain..:P


    Dia bijak IT...
    .....see? Kemain tekun lagi kan...:P


    Dia PEMALU....
    .....wah...! So cute...!...


    Dia SOPAN....
    ....alahai innocent nye muka...<3!!


    Dia pandai bersilat??!!
    ....kuda belang hebat taekwando, kucing hebat bersilat!:P


    Dia pandai menyamar....tak caye?
    .....nampak tak mane dia? Cari la sampai juling mata. Ingat sesumpah je pandai menyamar?


    Dia garang jugak kadang-kadang...
    .....sampai terkeluar taring..!



    Dia COMEL time tidur....
    ....kan..? Sangat comel!!:))


    dan.....

    Dia suka senyum....
    ....alahai sweetnye...:PP



    Sekarang dah caye? Semua fakta tu benar belaka kan? Hahaha! Denganini sye ingin membuat pengakuan ikhlas dan berani mengenai perasaan sye terhadap dia. SAYA SANGAT TERUJA TENGOK DIA DAN SAYA SUKA DIA SANGAT-SANGAT!!!. Rasa macam nak lambung-lambung, macam nak goreng buat lauk pon ade gak~erk! Hee! Korang plak macam mana?

    Nota kaki : Sye sangat tak faham dengan orang yang takutkan haiwan secomel, semanja, dan sejinak kucing. ;P Sye suka giler ngan kucing. So, jangan berani-berani sepak terajang diorang ye. Sye JOTOS kepala lutut korang nanti. Haha!

    That's all! Tata!


    Friday, 10 June 2011

    Tutorial Cinta itu ketawa dan air mata...

    Assalamualaikum...

         Hai! :) Wah! Tajuk jiwang kemain. Adakah sye terlalu jiwang? Oh tidak...! Sebab ape? Sebab ade perkataan aneh di depan tajuk. Tutorial? Hee~ Tajuk tu sesaje je sebab sye tengah dengar lagu tu. Best jugak bila ulang-ulang 89 kali. Haha! Terlebih sudey... Tapi best. Memang best. Meh dengar ramai-ramai. Kalau tak de search la sendiri. Hee~ Nak sye nyanyi? Jap. ... Susah sangat meh sye buat tutorial nyanyi lagu ni :P Mula-mula, tarik nafas panjang-panjang... Lepas tu tahan, tunggu 59 saat, pastu lepas. Dah siap baru boleh nyanyi. Meh cepat ikut sesama.









    ***********************************************

    Ketawa dan air mata, itu sebenarnya cinta... kalau kau sedih, pasti ku rasa... begitu sebaliknya...... ku senang engkau cemburu... itu tanda kau sayangi ku... tahu kau takut... kehilangan ku... begitu juga aku...ku juga suka bila kau curiga, ia mengajarku erti setia...apa pun sikap mu, aku terima, asalkan ada kebaikan...walaupun sering kau ku tinggalkan, itu tiada bermakna kau... ku abaikan...memang sesekali sikap mu, membuat aku jemu, hingga kau tak ku pedulikan... untuk menyedarkan...belum pernah ada cinta... di dalam kehidupan manusia... sepanjang masa bahagia... tanpa air mata..........

    bla bla bla bla bla....******************************************bla bla bla....











    Sekian tQ! How? Best kan sye nyanyi? Lalala~ Kalau nak nyanyi ikut taw harkat-harkat yang sye dah buat tu. Kalau macam ni '...' maknanye kene panjang 3 hingga 4 harkat. Paham? Bagus.... Macam ni la kawan sye... Then..~

    AMIRAH MARLIZA...!!!!!!!!!!!!!

    Ye saya! 

    Stop merepek di malam hari!

    Erk! Merepek?

    Dah solat ke belum?

    Solat? 

    Solat la...Solat Isya'. Dah pukul berapa ni? 

    Pukul berapa? 

    10.30 MALAM!!! 

    WHAT?????&*#$$*##

        Erk! Patut la rasa kurang je. =_=" Belum solat la kawan-kawan. Korang dah ke? Dah? Kalau dah diam, kalau belum silakan... Hentikan la buat entry merepek macam ni. Tutorial konon.. Puih!

    Nota kaki : Sila abaikan entry merepek ini, atau anda akan pening kepala lutut dek kerana terlalu memikirkan tahap kewarasan sye. Dont worry sebab sye masih waras. Hee~ Chill la der. Sesekali merepek ape salahnye. ;P

    That's all! Tata!

    Thursday, 9 June 2011

    Penyakit hati > Part 2

    Assalamualaikum...

         Hai! Hari ni sye nak sambung pasal penyakit hati. Sye dah pernah buat entry yang pertama hari tu. Ni entry kedua. Ingat tak? Mesti tak ingat...Tak baca la tu =_=" Takpe la. ~ayat pasrah~ Kalau korang rasa nak baca, meh tekan kat SINI.

    Ok, untuk entry bahagian kedua ni, sye nak cerita tentang Al-Ghurur. Ape tu? Maksudnye, terpedaya oleh perasaan sendiri. Macam mana tu? Ha, jom baca dan fahamkan sama-sama.

         Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan wujudnye sikap Al-Ghurur dalam diri manusia. Antaranya, tidak bekerjasama dengan orang lain. Maksudnye, seseorang tu dah rase dia tersangat la hebat sampai enggan terima pertolongan orang lain dalam sesuatu tugas tu. Akibatnye, tugas tu takde la sempurna mana. Tu maknenye, dia dah tertipu oleh perasaan dia sendiri yang rasa diri terlalu hebat.

    Seterusnye ialah berlebihan dalam beragama. Hah? Maksudnye tak boleh beragama ke? Bukan macam tu. Boleh kalau nak beribadat. Tapi, ade sesetengah orang terlalu taksub dalam beribadat sampai meremehkan perilaku orang lain. Sebab ape? Sebab dia rasa ibadat dia dah cukup sempurna padahal still banyak kekurangan. Ada jugak yang terlalu asyik beribadat sampai sanggup membujang sampai tua. Nabi Muhammad S.A.W pernah menegur sorang pemuda yang membujang dan mengasingkan diri, "Demi
    Allah, sesungguhnya aku adalah orang yang paling bertakwa dan takut kepada Allah, tetapi aku melakukan puasa dan aku pun berbuka. Aku sembahyang dan aku pun tidur serta bernikah. Barang siapa yang tidak menyukai sunnahku, ia tidak termasuk dalam golongan ku". See?

         Sebenarnye kalau nak citer banyak lagi. Mesti takde orang baca. Peduli apa. Haha! Implikasi sikap Ghuru ni terhadap perlakunye ialah, akan sering terjadi perdebatan dengan orang lain. Kenapa? Sebab, biasenye orang yang bersikap Ghurur ni akan sentiasa nak menangkan diri dia sendiri. Dia lah the best among the best. Macam tu la lebih kurang. Bila dah macam tu, sikit demi sikit sikap sombong mula tumbuh dalam diri orang tu. Wah! "Bonus" tu. Haha! Then, dia akan jadi orang yang sangat degil sebab terlalu nak ikut kepala dia je. Ha, banyak kan kesan negatif nye. Yang positif of coz la takde. Dah nama pon penyakit hati. Mana ade yang positifnye.:P

    So, untuk merawat penyakit ni, sesiapa yang rasa dia dah terpedaya dengan perasaan sendiri, cepat-cepat la taubat. Haha! Suke aty jek~ Tapi betul ape... Lepas tu, sentiasa lah bersederhana dalam segala hal. Lepas tu, kalau dok sorang-sorang tu, muhasabah la diri. Korang rasa kawan-kawan suka ke perangai korang. Camtu la lebih kurang. Then, kalau perasaan nak jadi pemimpin tu membuak-buak, silalah kawal perasaan tu ye. If not, boleh kalau nak jugak jadi, tapi jangan la sampai orang cop 'GK aka Gila Kuasa'. Sye rasa korang faham kan?

         Act, sye pon macam ade jugak terkena penyakit ni. Haha! So sye rasa sye kene muhasabah diri sekarang! :P Sye dah banyak kali cakap benda ni, tapi sye nak cakap lagi. Sye bukan nak perasan bagus dengan update entry macam ni. Sye jugak bukan nak specific kan kat sapa-sapa sebab sye pon sama. Sye just nak berkongsi pembacaan. Macam tu lah kot. So, kalau ade salah silap, SORRY. Hee~

    Not kaki : Kene solat taubat ni =_=" Dosa dah melimpah ruah ke ladang gandum! Erk! Dadaa!

    That's all! Tata!

    Day 15 : Minggu ni, perkara paling seronok

    Assalamualaikum...

         Hai. Maaf sebab baru berpeluang nak update. Line wifi sangat jeles bila dapat taw sye mengupdate blog. Pasal apa sye pon tak taw. Hee~ So, sementara beliau bermurah hati memunculkan line walaupon 1 bar, sye akan manfaatkan sebaik mungkin. Ok. Merepek!

    Pagi yang buta sikit ni, sye nak update pasal cabaran Makan Dalam la, macam biasa. Hee! Tapi dah terlepas sehari. Huhu! Takpe, sye tetap akan teruskan cabaran ni. Dah hari ke-15 da pon. Hee~ Ok, perkara paling seronok untuk minggu ni ye? Ape ha? Nak taw layaannn...!:PP

         Minggu ni, takde la banyak pon benda yang menyeronokkan. Tapi banyak la jugak. Haha! Amek kaw ayat pusing-pusing. ;P Firstly, yang paling seronok sekali of coz sebab dapat henpon baru. For sure la kan... Hee~ Then, tambah seronok bila di belanja KFC berkali-kali. Wah! Perut kenyang, hati pon senang. Lepas tu, sye menang cabutan bertuah! Jangan jeles ;) Lagi ape ek?
    ---------------------------------------------------------------------Ha!!! Paling sye suke, DUIT PTPTN DAH MASUK!! Haha! ~kemain lagi kaw eh. Duit tu untuk blaja la~ =_=" lalala! Sye taw la. Sye seronok sebab nanti sye boleh la BELI BUKU BANYAK-BANYAK....(ayat cover) haha! Ok dah taknak cakap lebih. Nanti ade orang pow.

    Nota kaki : "Manfaat"kan la duit PTPTN sepenuhnye. No double meaning ok. Sye nasihat ni. Lalala~

    That's all! Tata!

    Wednesday, 8 June 2011

    KALAULAH saya DORAEMON...

    Assalamualaikum...

         Hai! Hee! Dah kenapa tetiba nak jadi doraemon plak kan. Takde ape pon. Tapi, sye terfikir, kalau lah sye doraemon, kan senang. Ade poket doraemon yang boleh letak sagala macam harta benda. Lepas tu dalam poket tu plak ade macam-macam barang zaman moden. Wah! Kemain lagi angan-angan. Ala, ape salahnye nak berangan jap kan. Kejap je.

    Kalau sye jadi doraemon, mesty bilik sye sangat la kemas lagi luas, sebab semua barang sye sumbat dalam poket tu. haha! Lepas tu, mesti sye dah pegi semua tempat dengan guna pintu suka hati. Then, kalau pegi mana-man, takde la berat nak bawak beg sarat-sarat sebab semua lengkap dengan adenye poket doraemon. Lepas tu, mesti sye dah bela rimau. ~tapi rimau tu dikecikkan dengan lampu pengecil la~ :PP

         Tapi, satu yang nyata, mesti semua orang pandang sye pelik sebab sye dah jadi gemok dan pendek serta berwarna biru dan bermisai seakan-akan kucing kacuk serigala. Wah! Yang tu sye tak bleh terima. Mana boleh sye yang begini---------------------------------

    |
    V
                           

    tetiba bertukar jadi doraemon. Tak bole tak boleh. Korang boleh bayangkan doraemon camne kan? So, kesimpulannye, bersyukur la jadi manusia. Walaupun ade kekurangan, tapi sekurang-kurangnye manusia ciptaan paling agung kan? Hee! Ye je...

    Nota kaki : Sia-sia je sye berangan. haha! Sila jangan tiru macam sye yang kuat berangan serta berimaginasi dengan katun yang bukan-bukan lagi aneh-aneh. Haha!

    That's all! Tata!

    Day 14 : Benda paling jijik pernah anda buat

    Assalamualaikum...

         Hai! 1st update for today. Ape citer? Pasal benda paling jijik pernah sye buat? Ape bende ha? Korang nak taw ke? Ala... Tak payah la kot.. Haha! Ok ok... Baca bawah ni..

    Benda paling jijik sye pernah buat ialah kumpul cacing. Korang pernah? Best taw. Nak try? Pegi je cari kat bawah  batu belakanh rumah tu. Hehe~ Dulu-dulu sye suka main cacing sebab dia elastik! Eeuww! Haha! Geli latu. Tapi best taw. Lagi-lagi kalau dapat yang besar plus panjang tu. Gemok-gemok. :P Cepat bayangkan. Lepas tu sye amik cacing tu, kumpul banyak-banyak, cari sarang burung, bagi anak burung makan. Wah! Baik jugak sye kan? Haha!

    Tapi kadang-kadang datang gak mud kejam. Ape sye buat? Sye potong cacing tu. Haha! ~jahat giler!~ Pastu  kalau sye dah jumpa, walaupun ekor je, jangan harap la nak lepas. Memang sye tarik je sampai jumpa kepala. Haha! Korang try la. Geli? Tu la, dulu kecik-kecik taknak try. Dah besar ni sibuk la nak geli-geli. Haha!

    Nota kaki : Act, sye pon dah tak lalu tengok cacing tu. Geli geleman even dulu lumat cacing tu sye kerja kan. ;PP

    That's all! Tata!

    Tuesday, 7 June 2011

    Cik Ezy nak bagi sye WAU!

    Assalamualaikum...

         Hai!!! Hee~ Tengok tajuk kemain happy lagi. Mane tak nye. Petang tadi bru hantar link, malam ni taw-taw menang cabutan bertuah:PP Pantas dan efisyen betul. Siapa lagi kalau bukan Cik Ezy tu...:)

    Tapi hadiahnye wau? Yang besau tu? Biar benar? Haha! Kalau nak tau benar ke palsu, meh KLIK SINI.

         Ok, dah tau kan wau ape? Hehe! So, sye mau ucapkan berbanyak tQ kat tangan Cik Ezy yang membuat keputusan. :P Terharu ni;)

    Nota kaki : Terasa diri banyak ong ma... Haha! ~perasan la kaw!~

    That's all! Tata!

    Just Go With It!

    Assalamualaikum...

         Hai...! Ok ni update last untuk petang ni.Nak citer sket pasal kesengalan budak dorm sye ni. Ade ke diorang buang tebiat nak tengok cerita Just Go With It? Korang taw tak citer ape ni? Haha! Seksi ok Jennifer Aniston dalam citer ni! =_=" Kalau nak tengok, g search sendiri. Dosa tanggung sendiri. :P

         Habislah lappy sye dah tak suci lagi lepas ni! Haha! Entah pape je la budak 2 orang tu. Haih! Suke aneh-aneh. Ape la nasib sye ade kawan camtu. Haha! Gurau je! Jangan cakap kat diorang taw. :PP

    Nota kaki : Nanti sye tutup mata ngan tangan masa tengok citer tu ok. Betol ni! ;PP haha~

    That's all! Tata!

    Original Rose

    Assalamualaikum...

         Hai! Cerita pasal ros, mesti semua dah terbayangkan bunga ros yang cantik, wangi dan ade bnyak kaler tu kan? Ha, berangan la tu. Siapa yang tak suka ros angkat tangan! AAK? Hee~ Gurau je. Ok, kepada yang suka bunga ros, sye ade 'bunga Ros terbaru' yang lebih cantik untuk diterjah. Korang nak taw tak? Kalau nak, klik bawah ni...

    :: Klik sini ::

    Pewit! Eceh... Ade lah tu nak ngorat. Lupakan ok, kawan je. Tak nampak dah ade sorang tengok semacam je kat header tu? Haha! Jom lah g jengah blog dia jap :)

    Nota kaki : Finally, selesai satu perkara... Pinjam header ye Rosenataha. Hee~ Kalau tak boleh nanti sye delete ;P

    That's all! Tata!

    Bila jari menaip, DOMO ternganga?

    Assalamualaikum...

         Hai! Tengok tajuk macam aneh je kan. Hehe~ Dah memang la si Domo tu ternganga. ;P Sje je tu wat tajuk aneh-aneh..lalala~ Sebenarnye nak promote blog lagi. Baik kan sye... :P

    Kali ni milik Siti Shahida. Pon sama. Tak bagi copy header and disable right klik. Huhu! Sye tak peduli! Nak jugak! Nak jugak! Bila jari sye menaip, takde sape bley halang sye mengopykan diri. Haha! Nak tengok header dia? Simple je. Yang mahal DOMO tu weyh...hee~ Tengok bawah...

    :: Blogwalker? Klik sini ::

    Kalau korang gatal jari nak g blog orang, meh la terjah blog ni. Support dia ramai-ramai ok?

    Nota kaki : Kenapa Domo comel? Sape leh jawab angkat kepala. lalala~

    That's all! Tata!

    Siapa suka KUAH KACANG ?

    Assalamualaikum...

    Bak kata Maria Elena, tak jawab dosa kalau jawab sayang. Hee~ Saje je. Ok. Tujuan sye mengupdate ni hnye satu je. Sebab sye bosan. lalala~ Ceh! Tak la. Sebab nak selesaikan hutang tertunggak. Haha! Sye nak promote blog sket ni. Nak terjah tak? Ah! NAK TAKNAK KENE TERJAH. Ops! 'Ter' capslock plak. ;PP

    :: Mesti klik! ::

    Tengok header dia? Comel kan? Act, dia tak bagi copy. Hehe~ Well! U know me...;P So, ape lagi? Jom terjah reramai!

    Nota kaki : Apehal la ramai sgt yang ske gne disable right klik? To pemilik blog : Maap rembat header.hee~

    That's all! Tata!


    Day 13 : Anda rasa anda dah mencapai matlamat atau belum

    Assalamualaikum...

         Hai! Ini adalah entry pendek SIKIT. Hee~ Straight to the point. Sye rasa, sye belum capai matlamat lagi. Sebab ape? Sebab sye ni diploma pon belum habis. Matlamat sye sekurang-kurangnye nak genggam ijazah and dapat cari keje dan bayar duit pakcik PTPTN yang beriban tu. Hehe! So, dah terang lagi bersuluh la yang matlamat sye belum tercapai. Betul tak? Hehe!

    Nota kaki : Korang baca ni 59saat pon dah boleh habis ;P Sje je. Kene update laju dan ringkas sebab wifi di sini sangat mencemburui sye!

    That's all! Tata!

    Monday, 6 June 2011

    Do Vote me HERE!

    Assalamualaikum...

         Kawan2! Boleh tolong tak? Tolong sikit je. Bukan sye suruh yang susah-susah. Hee~ Nak mintak tolong like je. Like ape? Tengok kat bawah ni,..





    :: Cun tak? Cuba klik ::

         Boleh tak tolong like? Hee! Sye design biase2 je. Kalau korang nak tolong, sebelum like pic atas ni, korang like page MISSLILY SHOP ni dulu ye:))

    Sebelom korang like sye nak ucap thanx dulu kat sape-sape yang sudi baca. Jasa mu di kenang.^_^

    Nota kaki : Semenjak dua menjak ni makin rajin pulak join contest kat FB. :))

    That's all! Tata!

    Sekali lagi...

    Assalamualaikum...

         Hai! Fuh! Letih betol dengan line wifi kat sini. huhu~ Sori tak dapat nak update selalu. If balik kampung nanti, sye update banyak-banyk ganti yang lepas-lepas sekali ok? Hehe~

         Sekarang ni sye bukan nak update benda penting pon. Just nak cerita pasal sekali lagi. Ape yang sekali lagi? Ala filem baru tu... Macam best je kan sebab ade Mia Sara Nasuha yang comel tu. Lepas tu ade Lisa Surihani ngan Sam. Best kan... Tapi tak taw la realitinye best ke tak. Hehe~ 

    Cuba korang try tengok. Lepas tu citer kat sye. Haha! Kemain lagi nak mudah. Hee~ Lagipon citer tu tak lama dah nak kuar. ;) Boleh la, boleh la... :PP Sye ngidam nak tengok citer tu. Haha! ~belom kuar dah ngidam~ =_="

    Ingat nak upload banner ~kot~ filem ni dri uncle google, tapi wifi tidak mengizinkan. huhu~

    Nota kaki : Ade sape-sape nak follow sye g tengok citer tu? Jom?! Korang belanja sye tolong belikan. Lalala~;PP

    That's all! Tata!

    Sunday, 5 June 2011

    " Contest Bijak Kira Bersama Cik Dot "

    :: Klik dan join ::

    Assalamualaikum...

         Hai! Dah ngantuk. Tapi sye di tag oleh kawan sye si Telagaputih untuk join contest ni. So, untuk tidak menghampakan beliau, sye buat la entry pendek ni.;)

    Senang je, just kira ade bape orang. Tapi, tuan punye contest tak cakap, kira yang nampak je or yang tak nampak or yang sipi-sipi sekali. So, bila sye belek-belek, kalau kira yang nampak dengan mata kasar, ade 17. Kalau tambah yang sipi-sipi, 19. So, sye nak ambik tengah-tengah la. 

         Jawapan sye 18

    Itu saje:). Oleh kerana sye sangat RAJIN untuk tag orang, so sye nak ajak sesapa je yang baca entry ni untuk turut mengira sekaligus menjoinkan diri dalam contest ni. Boleh tak macam tu? Hehe! ?Halal la ye;P

    Nota kaki : Kejap kira kaki, kejap kira kepala, kejap kira baju. Taktaw nak kira tang mana lagi dah. Haha!

    That's all! Tata!

    C3 + milo panas + KFC !!! Thanx bro!

    Assalamualaikum...

         Hai! Hee! Suke suke suke !! Nak taw kenapa? Sye dapat Hp baru! Yeah!! Abang sye telah bermurah hati membawa sye ke kedai DIGI sekaligus membelikan sye sebijik C3!!



    Wah! Terharu~ sob3x! Sye tak mintak, dia yang nak bagi. Hee~ Betul ni sangat terharu! Gambar kat atas ni sye mintak uncle google. Hee~ Tapi sye punye memang macam kat atas ni. Comel kan? Hee! Thanx ye Raja Mohamad Hafizzudin~ ;) Walaupun sye taw orang lain dah lama pakai ni, tapi sye suka jugak sebab yang ni FREE! Haha! Like3x!

         Lepas tu, abang sye belanja sye minum milo panas. Hee! Belanja milo pon sye hargai jugak. :) Then, dia belanja KFC. Again and again. Minggu lepas dah belanja, minggu ni belanja lagi. Wah!! Semoga murah rezeki, lain kali belanja lagi;P $$$ Haha! Amiiinnnn!!!

    Patotnye sye balik kampus hari ni. Tapi sebab tiket dah habis, so balik hari Isnin la jawabnye. Hee~ Xpe, ade hikmah semua tu. Cewah!

    Nota kaki : Siapa kata siblings 2 orang bosan? Best ok. Semua dapat:P Masuk ni, dah 2x abang sye belikan sye Hp dan semua kaler purple:P Yang w350i sye dah jahanam. Ops! Sory, sye agak cuai! Hee~

    That's all! Tata!

    Template by:

    Free Blog Templates