Friday, 3 June 2011

Bercakap tentang silat...

Assalamualaikum...

     New entry lagi. Macam dah lama tak pulun entry banyak-banyak. Blog ni pon dah sunyi sepi macam tak bertuan kan. Haha! So, sye nak update lagi sekali. Tadi pasal masalah sosial remaja, now nak kongsi sikit pasal SILAT. Ape ade pada silat tu? Kenapa ramai orang sibuk dok blajar silat tu? Bagus sangat ke silat tu?

Banyak lagi persoalan sebenarnye. Sye sendiri pon tertanya-tanya, kenapa la sye blaja silat tu. Kenapa, kenapa dan kenapa? Nak taw jawapan, sila baca samapi jumpa nota kaki. Hee~

     Act, silat ni sebenarnye salah satu seni bela diri yang berasal dari Asia Tenggara. Ilmu silat ni mula-mula disampaikan dari mulut ke mult, lepas tu dari guru ke murid, sampai la sekarang dah ade yang bertulis pon. Bnyak seni bela diri yang kita taw, contohnye macam tae kwan do, tomoi, karate, kungfu dan banyak lagi. Tapi, ape bezanya semua tu dengan silat?

     Silat ade bnyak jenis. Yang biasa kita dengar, Silat Seni Gayong Malaysia dan Seni Silat Cekak Hanafi. Dua-dua silat ni ade keistimewaan yang tersendiri. Siapa yang blaja mana-mana silat ni taw la. Tapi sekarang, sye tak nak cerita pasal semua ni. Persoalan utama sekarang ialah adakah benar silat fokus tentang realiti hidup di samping mengajar tentang cara mempertahankan diri?

     Kalau bagi sye, memang betul. Sebab ape? Sebab sye dah lalui fasa tu sikit. Memang sakit masa mula-mula belajar. Kalau jiwa tak kental, memang takkan tahan lama. ~cewah!~ Sye join silat pon mulanya sebab nak try. Lagipon, sye perempuan, so ape salahnye kalau sye belajar silat kan. So, sye pon join. Masa awal-awal memang rasa macam nak stop je. Sakit satu badan. Tapi, bila dah lama-lama, sye rasa seronok. Sebab ape? Sebab sye rasa semua anak-anak gayong tu dah macam satu family.

     Kitorang macam masuk giler kalau kat dalam gelanggang tu. Share pelajaran, macam-macam. Lepas tu, effect pada sye sendiri la, kalau lama sye tak turun latihan, sye akan rase letih and macam tak sihat. Lagi satu, silat ni ajar kita supaya sentiasa merendah diri dan sentiasa santun sama ada dalam percakapan mahu pon perbuatan.

     Sye terasa jugak perubahan pada sye semenjak sye join silat. Contohnye, sye boleh kawal rasa marah. Kalau dulu, rasa nak marah sye hentam je sesapa sye nak marah. Haha! Then, sye tak bnyak cakap. Ustaz sye cakap, diam lebih baik dari berkata-kata. Haha! ~yeke tak bnyak cakap?~

     Memang ramai kawan-kawan sye yang menyindir-nyindir setiap kali sye balik dari latihan silat. Sebab ape? Sye sendiri pon tak taw. Diorang cakap silat ade guna-guna ilmu lain la. Kalau tak habiskan belajar silat boleh gila la, macam-macam. Ade jugak yang mempersoalkan tentang pakaian silat yang serba hitam tu. Tapi, diorang tak alami, dioranmg tak join, dan diorang tak taw realiti sebenar. Mana ade guna ilmu lain dalam silat.. Baju hitam tu as uniform. Macam sekolah jugak kan. Setiap persatuan ade uniform masing-masing. So, ape masalahnye? Kalau tak habiskan belajar pon, takdenye sampai jadi giler. Siapa yang percaya benda tu semua di galakkan agar mengucap sebab di khuatiri khufur.. :P

     Sye pon tak taw kenapa sye rasa nak buat entry ni. Maybe sebab nak ubah tanggapan orang lain pasal silat kot. Ramai kot yang buat tanggapan negatif pasal silat. Kita kan orang melayu, why not kita sama-sama martabatkan silat tu sendiri. Kalau rasa tak suka, tak payah kutuk-kutuk, tak payah nak patahkan semangat orang yang join silat. Kalau rasa mudah, turun gelanggang, rasa sendiri pengalaman. Orang kata, mata yang memandang takkan rasa seperti bahu yang memikul. Cakap memang mudah daripada buat. So, macam mana? Buka mata, buka hati, kenali diri. ~dah macam iklan lak~ haha!

Nota kaki : Sye nak balik kampung hari ni! suke3x!

That's all! Tata!

8 comments:

Telaga Putih said...

awk blja gayung ke cekak??

holaulala said...

@Telaga Putihsye gayong. hee~

Telaga Putih said...

ooo igt kn seguru.. tidak pulak.. hehhee

holaulala said...

@Telaga Putihhee~ kat U sye cekak tak lulus...

Telaga Putih said...

da xlulus 2, kena repeat la ea??
:P

holaulala said...

@Telaga Putiherk! maksudnye tak diluluskan kat sini. Sebab dah ade gayong. adei... kalau repeat pon, repeat paperwork je la. haha

Telaga Putih said...

repeat la gak 2 namanya.. tp kt u sy bley jek..

gayung ada, cekak hanafi ada, cekak msia ada, tkd pon ada..

holaulala said...

@Telaga Putihtempat sye kan BESAR... so, paham2 la kan. haha!~

Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011