Monday, 13 June 2011

Kejutan budaya > Help me out from this problem plezzz!

Assalamualaikum...

     Hai! Korang. Sye ade problem. Nak tolong tak? Tolong la... Kalau dapat bagi pendapat sikit pon jadi la. Act, ni pasal kawan sye. Boleh la nak dikatakan kawan rapat waktu sekolah dulu. Rehat sama-sama, study sama-sama. Raya pon sama-sama. Tapi, entah kat mana silapnye, start masuk kolej kot, dia dah berubah 101%. Dari bertudung jadi tak bertudung, dari baju sopan, dah pandai pakai skirt...

Sye kuat mengatakan yang dia ni dah terkena culture shock. Kalau korang la, kawan korang macam ni, ape tindakan korang. Ye, maybe ade yang cakap, tak payah peduli. Tu hidup dia. Memang la. Tapi, sebagai kawan, sye pon malu taw. Kitorang berlima. Yang lain ok la. Still taw batas aurat yang basic tu. Tapi dia ni dah tahap kritikal sye rasa. Sye memang tak kisah kalau dari awal dia dah free hair. Maybe akan terbukak pintu hati dia nak bertudung. Tapi kalau dari bertudung ke free hair, hijrah ape namanye tu?

    Bukan sye nak sibuk hal dia. Memang kubur lain-lain, tapi mana lah taw kalau kubur dia sebelah kubur sye nanti? Kan haru jadinye. Seriusly sye pon segan sebab kawan lelaki kitorang pon dah bnyak kali sindir dia, dan baru kejap tadi kawn lelaki kitorang ni chat ak mintak tolong tegur dia. Malu ok! Lagi pon, kawan sye ni cakap, sahabat yang sejati ialah sahabat yang sentiasa mengingatkan sahabat mereka yang lalai dan tersasar. Dan sangat hina kalau kita mampu tarik sahabat kita dari buat maksiat, tapi kita tak lakukan.

So, macam mana ek? Serba salah sye nak tegur. Takut dia malu pon ye. Takut dia memberontak pon ye. Kalau tegur kat FB silap-silap terus kene block la kitorang semua ni. Lagi satu, sye taknak la tetiba putus sahabat. ;/.. Entah la. Buntu dah ni:(

Nota kaki : Harap-harap dia terbaca entry ni. Sesiapa ade cadangan atau pendapat, silalah berkongsi;)

That's all! Tata!

1 si cantik/kacak komen:

Telaga Putih said...

free hair? pakai skirt? meh bg kt sy.. sy ley tlg.. huuuu~

Template by:

Free Blog Templates