Thursday, 9 June 2011

Penyakit hati > Part 2

Assalamualaikum...

     Hai! Hari ni sye nak sambung pasal penyakit hati. Sye dah pernah buat entry yang pertama hari tu. Ni entry kedua. Ingat tak? Mesti tak ingat...Tak baca la tu =_=" Takpe la. ~ayat pasrah~ Kalau korang rasa nak baca, meh tekan kat SINI.

Ok, untuk entry bahagian kedua ni, sye nak cerita tentang Al-Ghurur. Ape tu? Maksudnye, terpedaya oleh perasaan sendiri. Macam mana tu? Ha, jom baca dan fahamkan sama-sama.

     Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan wujudnye sikap Al-Ghurur dalam diri manusia. Antaranya, tidak bekerjasama dengan orang lain. Maksudnye, seseorang tu dah rase dia tersangat la hebat sampai enggan terima pertolongan orang lain dalam sesuatu tugas tu. Akibatnye, tugas tu takde la sempurna mana. Tu maknenye, dia dah tertipu oleh perasaan dia sendiri yang rasa diri terlalu hebat.

Seterusnye ialah berlebihan dalam beragama. Hah? Maksudnye tak boleh beragama ke? Bukan macam tu. Boleh kalau nak beribadat. Tapi, ade sesetengah orang terlalu taksub dalam beribadat sampai meremehkan perilaku orang lain. Sebab ape? Sebab dia rasa ibadat dia dah cukup sempurna padahal still banyak kekurangan. Ada jugak yang terlalu asyik beribadat sampai sanggup membujang sampai tua. Nabi Muhammad S.A.W pernah menegur sorang pemuda yang membujang dan mengasingkan diri, "Demi
Allah, sesungguhnya aku adalah orang yang paling bertakwa dan takut kepada Allah, tetapi aku melakukan puasa dan aku pun berbuka. Aku sembahyang dan aku pun tidur serta bernikah. Barang siapa yang tidak menyukai sunnahku, ia tidak termasuk dalam golongan ku". See?

     Sebenarnye kalau nak citer banyak lagi. Mesti takde orang baca. Peduli apa. Haha! Implikasi sikap Ghuru ni terhadap perlakunye ialah, akan sering terjadi perdebatan dengan orang lain. Kenapa? Sebab, biasenye orang yang bersikap Ghurur ni akan sentiasa nak menangkan diri dia sendiri. Dia lah the best among the best. Macam tu la lebih kurang. Bila dah macam tu, sikit demi sikit sikap sombong mula tumbuh dalam diri orang tu. Wah! "Bonus" tu. Haha! Then, dia akan jadi orang yang sangat degil sebab terlalu nak ikut kepala dia je. Ha, banyak kan kesan negatif nye. Yang positif of coz la takde. Dah nama pon penyakit hati. Mana ade yang positifnye.:P

So, untuk merawat penyakit ni, sesiapa yang rasa dia dah terpedaya dengan perasaan sendiri, cepat-cepat la taubat. Haha! Suke aty jek~ Tapi betul ape... Lepas tu, sentiasa lah bersederhana dalam segala hal. Lepas tu, kalau dok sorang-sorang tu, muhasabah la diri. Korang rasa kawan-kawan suka ke perangai korang. Camtu la lebih kurang. Then, kalau perasaan nak jadi pemimpin tu membuak-buak, silalah kawal perasaan tu ye. If not, boleh kalau nak jugak jadi, tapi jangan la sampai orang cop 'GK aka Gila Kuasa'. Sye rasa korang faham kan?

     Act, sye pon macam ade jugak terkena penyakit ni. Haha! So sye rasa sye kene muhasabah diri sekarang! :P Sye dah banyak kali cakap benda ni, tapi sye nak cakap lagi. Sye bukan nak perasan bagus dengan update entry macam ni. Sye jugak bukan nak specific kan kat sapa-sapa sebab sye pon sama. Sye just nak berkongsi pembacaan. Macam tu lah kot. So, kalau ade salah silap, SORRY. Hee~

Not kaki : Kene solat taubat ni =_=" Dosa dah melimpah ruah ke ladang gandum! Erk! Dadaa!

That's all! Tata!

6 comments:

ayanuts said...

sangat ske dgn entry ni

tiefazatie said...

tq 4 sharing..

btw xdpt tgl jejak..ip kena ban nie;..

chuare (: said...

gOOOOOOOOOOOOOOOD:D

holaulala said...

@ayanuts thanx:)

holaulala said...

@tiefazatie ur wlcome..:) its ok la..:P

holaulala said...

@chuare (: thanx:)

Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011