Tuesday, 30 August 2011

Syawal penuh keinsafan~

Assalamualaikum...

Hai! Semua dah puas beraye? Mestilah belom kan...Paling kurang kene raya 20 hari beru puas kan... Hahaha! Tak baik over2..;p Ok. Dah lama kan sye tak update. Hal ini disebabkan rasa malas yang melimpah ruah tu lah kan. = = Sye rajin, tapi sye ade penyakit malas. hahaha!

     Sebab dah lama tak update, so skarang sye akan menaip dengan kelajuan yang paling maksima. Konon macam denda la kan. Haha! Plez lah! Sye nak citer sket pasal RAYA.

Raya? Raya korang tahun ni meriah tak? Mesti lah meriah kan? Dengan baju 5 6 pasang, kuah doploh tigeploh jenis, ketupat ngn rendang, siap dodol ngn lemang bagai. Betol tak? Haha! Mau nye tak seronok!

     Sye? Sye raya simple je. Just ketupat + rendang + lodeh + kuah kacang + lemang... Kuih rye 2 3 jenis, dan baju kurung sepasang yang hanya siap setelah jam menunjukkan pukul 1 lbih pagi td. Tanpa kasut baru, tanpa tudung liplap2, tanpa beg baru. Hanya baju kurung baru SEPASANG. Hahaa! Hebak tak raya sye? Korang ade? Tak de kan...Haha!

Mula-mula rasa cam tacing la gak. Orang sumer citer pasal baju rye 5 6 pasang, kuih raye pnuh dapur, kasut rye ber-pasang2, tudung ber-helai2... Tapi, bila sye baca surat khabar; "Tiada hidangan selazat bubur nasi dan roti di pagi ramadhan" Hambik kau! Terus insaf. syukur la sye ade baju baru walaupun sepasang. Syukurlah sye ade kasut even tak baru. Syukurlah masih dapat merasa hidangan dan kuih rye, walaupun tak banyak, dan syukurlah masih dapat menyambut syawal walaupun tak segah artis... Hehe!

So, meh ramai2 sujud syukur. Haha! Ok. Gurau je..;p

Nota kaki : Alhamdulillah~ Raya korang macam mane plak?

That's all! Tata!

Saturday, 27 August 2011

RAJIN @ MALU??

Assalamualaikum...


Dulu kecik2 selalu main bunge api time malam rye, pastu tak tido sampai pagi sebab tengok citer kat tv. lagipon semangat nak rye kan. Pastu pagi rye bngun kemain awal sebab tak sabo nak pakai baju rye, nak makan kuih rye, nak kutip duit rye,,;p Bila abis je sembahyang rye, terus jalankan operasi kutip duit rye. Pkai redah je rumah sesape. Taktau malu langsung mse tu. Rye pertama, kedua, ketiga, keempat, kelima pon, still sibuk dengan operasi. Hepi je jadi budak kan...

Budak sekarang, main mercun tak ketahuan hala,  dok umah sibuk main game kat komputer, pagi rye matahari tak terpacak tak bangon, nak kutip duit rye pon malu2. Rye pertama ikut family, rye kedua dan seterusnya dok terperap kat umah. Takde usaha menambah duit poket. Ceh~ Tak menggunakan peluang sebagai kanak2..

Persoalan kat sini; Adakah budak2 dulu terlalu rajin, atau budak2 sekarang terlebih perasaan malu untuk mengutip duit raya? dan anda kategori budak rajin atau budak pemalu?? =)))

Nota kaki : hey...budak...budak.. Kalau la mase boleh di undur~

That's all! Tata!

Friday, 12 August 2011

Day 25 : 10 cara nak tawan hati anda

Assalamualaikum...

::Ehem! korang betol ke nak baca entry kali ni? Kalau nak baca lah. Tapi, sila baca lepas berbuka la ye. Bkn pe, tkot korang termuntah dek kerana tak tahan loya baca ayat gediks yg bakal keluar tak smpai 5 saat je lg! Fuh! Sempot~


  1. Mesti ske meow!!! Mesti, mesti, mesti, dan mesti!
  2. Pandai buat lawak. Tak dapat lawak antarabngsa, lawak bodoh pon boley...haha!
  3. Buatkan susu everyday sedap2! Yummy! ~erk! Puase la budak!
  4. Ade sikap kepimpinan.. Cool gitu.. Korang tak terpikat ke klau gtu? jgn nk kate tidak ye. ;p
  5. Peramah. Bukan idong setinggi gunung. Kan best klau peramah. Takde la 'kau tgk aku, aku tgk kau'. Sedey! Huhu~
  6. Buat sye senyum hari-hari. Boleh? Haha! Try la, baru ade fight...~tak memasal..= ='
  7. Pakai baju kaler pink dengan telinga rabbit, lepas tu kasut kaler kuning, bawak beskal. Haha! Sure sye tertawan! Comel meyh~
  8. Senyum dengan mke yang paling suci dan ikhlas!Hah! Tak semua orang boleh taw...
  9. Setiap pagi bg cloud9. Haha! sye dah gler cloud9 skang nih~
  10. Pegi solat tnpa disuruh... Wah...baiknye dia, solat tak tinggal...mke tenang je <3 <3 Ceciter, sape yang tak ske orng macam nih??
Nota kaki : Otak tak dapat mencerna idea. Haha! Merapu tak berkesudahan... Ok, ok, ok! 

That's all! Tata!

Wednesday, 10 August 2011

SAYA NAK DOODLE DARI MAWARMERAH!

Assalamualaikum...

::Klik kalau nak!::

Saya nak doodle yang macam ni :::

Pakai tudung comei2...
Baju cun2... tak kesah la...nak kaler pink!!!
Mke agak2 je la. jnji mke orang...
Act, sye ni terima je seadanye... 
Yang penting IKHLAS~

Senang kan? Haha~ Sye sangat simple dalam meminta benda free.hee~ Pape pon, thanx=))

Nota kaki : Tak sabar nak tengok doodle free sye!:)

That's all! Tata!

Berbuka PIZZA, sahur CHICKENCHOP??!!

Assalamualaikum...

Hai!!! Hari ni keluar g jalan2 kat Angsana dan berlagak macam xde asignment. ~padahal berlambak bak timbunan baju tak lipat~ Ah! Kegembiraan tu penting! Hahaha! Sye keluar dengan kawan-kawan. Ala, sbut nama pon bkan korang taw. Wat abih keringat je kan. hee~

Ape kitorang buat? Pegi mana? Beli ape? Ha... Nak taw? Layannn.....

::::::Mle2, ktorang jalan dengan pantas menuju ke Badan Cemerlang. Memandangkan kitorang pelajar cemerlang, so memng patot la tu destinasi pertama kitorang. hahah! jangan jeles! Kat sne, sye dah terbuat kecoh. Terjatuhkan novel berlambak-lambak. Korng ade? xde kan... sye je yg berani terjatuhkan novel macam tu pnye bnyak...~setiap kali g Badan plak tu~ = ="

:::::::Lepas tu, kitorng jalan2 lg jengah2 kasut... kan da nak rye. Tp ktorng jengah je. Cuci mata, test2 kat kaki...beli? No way!

::::::Then, jalan2 lg... pegi migo... beli getah rmbut... beli stok untuk 5 taon... over tak? hahah! Pedulik hape!

::::::Kitorang jlan2 lg, terjumpa lah kedai cermin mata. Tetibe dtang angin kurang siuman, msing2 nak check mata. Hah! amek kaw! Rabun sye boleh tahan tnggi. Kanan 300, kiri 225!!! Haha! rabun rpenye~ tp xnk buat spek. ceh! belagak...

:::::Pastu kitorng pon macam dah letih...jlan2 lg, jmpe pulok lagi satu kedai cermin mte. Dek kerana tak dapat terima kenyataan, ktorang pon try la lg skali. Wah!!! Sme jugak! Sah! RAbun!

:::::::Then, ktorng berjalan, dan berjalan lg. Smpai la da pkol 6... ktorng pon menerjah ke dlam pizza hut...

Dah kenyang makan pizza, ktorng pon blik... ahha! jgn terkejot, smpat lg bli chickenchop kat bazar... buat sahur.. hahaha! mantap der~

Nota kaki : Sah kuat melantak! haih! nafsu makan tak terbendung!

That's all! Tata!

Tuesday, 9 August 2011

Day 24 : Benda yang anda nak cakap dekat bakal suami/isteri anda

Assalamualaikum...

Hai! Malu la pulak nak sempurnakan entry kali ni. Cewah!!!

Benda yang sye nak cakap kat bakal suami sye? Hurm... Ade lah. Secret... Rahsia kerajaan Nano. Haha! Ok. Merepek.

Kalau sye dah kawin nanti, tu pon kalau pnjang umo...sye nak cakap...

"Awak jangan nak menggedik kat luar eh. Kalau sye taw siap lah awak kene kerat 18!"

Ok. yg kat atas ni versi 'Queen control'.

"Terima kasih sebab terima sye jadi isteri awak."

Versi filem skema.

"Doakan sye jadi isteri yang baik n tolong bimbing sye ye?"

Versi isteri yang baik dan mithali.

Versi sye...

Erk! Sori! Tak dapat nak bayangkan ape yang sye nak cakap sebab tak pernah terfikir!!! Maybe...

"Maafkan sye. Halalkan semua makan minum.."

Tu pon time rye. Ni je yg sye terfikir buat mase skarang.. Hehehe! Peace yo!

Nota kaki : Ntah taon ble la bru kwin. hahahah! Gedik doe!

That's all! Tata!

Monday, 8 August 2011

Day 23 : Kalau kaya, apa yang anda nak buat

Assalamualaikum...

Hai! Kalau sye kaya...

  • Sye nak bayar semua hutang. ~kalau ade lah~
  • Sye nak derma kat rumah kebajikan dan kat orang yang kurang bernasib baik. ~macam sye;)~
  • sye nak kongsi dengan sedara mara sye. 
  • Sye nak beli rumah sendiri.
  • Sye nak bukak satu rumah untuk kanak-kanak yang tak bernasib baik;)
Tu je kot... Bnyak lagi, tapi cukup la tu...

Nota kaki : Doakan sye kaya ye:)

That's all! Tata!

Wednesday, 3 August 2011

Maafkan saya blog pink!

Assalamualaikum...

     Hai!! Sebelum korang cakap pape, sye nak mintak maap dulu bebanyak sebab dah tak selalu update blog ni... Sye nak say sory jugak dekat blog pink ni sebab dah menganaktirikan 'beliau'. Bukan niat sye. Ceh! Ayat madah berhelah!+,+

Act, bukan sye tak nak update. Tapi, menurut sye (ayat BM jap) blog ni blog untuk sye huha-huha. Tapi xde benda best untuk di huha-huha kan. Jadinya, sye pon tiada lah mengupdate blog ni... Huhu! Sedih plak! Uhuk2!

     Tapi...! Ha! Ade tapi pulak? Korang jangan risau... Walaupun sye tak update blog ni, sye dah wujudkan blog lg 1. Walaupun tak sekacak mane blog tu, tapi sedap la mata memandang, ringan lah otak membaca, dan InsyaAllah, adelah info berguna... ;) ~bajet ramai org baca! Puih!~

Tapi...tapi lagi.... Sye tak pakse pon korang baca. Ni bukan entry mempromote or what, tapi just nak bagitaw, sye senyap kat sini bukan bermakna sye tak update. Hehe!

Nah! Amek link ni. Kalau rajin meh la jengah. Baca sket isi kandungan.. Tak banyak pon lagi... :)
Warna-Warni Kehidupan.

Nota kaki : Dalam blog lagi 1, sye rasa sye lebih sopan kot. Haha! lalala~

That's all! Tata!

Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011