Thursday, 24 May 2012

DUIT

Assalamualaikum...

ni sesi borak tengah malam. tak ada apa yang best pon. cuma perkongsian je. seperti yang kita sedia maklum, wang ringgit adalah satu benda yang sangat sangat SANGAT diperlukan abad ini. heh, kalau duit tak penting, takde lah pengemis. kalau duit tak penting, takde lah PTPTN. kalau duit tak penting, takde lah bank!

maka, aku terfikir untuk buat sesuatu. buat sesuatu supaya aku tak payah nak mintak duit orang. supaya aku tak payah nak mintak belas ihsan orang. supaya aku boleh berdikari. berdikari=berdiri atas kaki sendiri=belanja guna duit sendiri.

sejak dulu, aku memang tak pandai nak mintak mintak. minta duit, tu bukan cara aku. kalau orang bagi, aku terima, kalau tak bagi, aku diam. dulu-dulu masa sekolah, kalau dapat duit belanja, aku terima dengan senyum lebar. kalau tak dapat aku diam. kalau sekolah mintak derma maulud, aku tunjuk je surat or bagitau je kat orang tua. kalau dapat, derma lah. kalau takde, tak derma lah.

sampailah aku masuk teknik. tujuan aku masuk teknik tu, sebab nak tukar angin. lepas tu aku rasa kalau duduk asrama aku boleh jimat. tak payah atok aku bagi belanja setiap hari. balik pon sebulan 2x. tu pon kalau atok aku tanya ada duit tak, mesti aku cakap, "adalah jugak...". nak mintak, aku memang malu. kalau orang mintak kat aku, aku bagi kalau ada. kalau orang nak pinjam pon, aku bagi kalau ada. tapi nak mintak hutang, aku bukan orangnya. nasib baiklah kawan-kawan aku baik-baik belaka. kalau tak mesti aku dah papa kedana kene tibai. tsktsk!

satu-satunya manusia untuk aku bergantung harap sekarang ialah abang aku. dengan abang aku je aku tak berapa malu nak mintak. tapi selalunya aku tak mintak pon dia bagi. terima kasih ye. :') sejak masuk teknik, sampailah ke UiTM, aku tak mintak pon duit pakcik makcik aku, even diorang yang jaga aku. memang nampak aku macam takde lah susah mana, tapi percayalah, aku tak susah atas jasa PTPTN yang bagi aku pinjam duit buat bayar yuran, dan belas ihsan abang aku yang bagi belanja buat berjimba-jimba ikut sukahati aku.

aku beli barang itu ini, makan itu ini, duduk rumah sewa bagai. percayalah, tu semua bukan duit aku. tu semua duit kerajaan aku guna. haha! duit abang aku yang aku pow. duit peninggalan arwah orang tua aku. takde lah banyak. tapi cukuplah untuk anak mereka yang dua orang ni. aku sedar, duit tu tak mungkin akan bertambah dan pastinya akan terus berkurang.

maka lagi sekali aku terfikir untuk buat sesuatu. buat sesuatu supaya aku boleh bayar duit kerajaan yang aku pinjam lepas tu pegi luar negara pusing-pusing jumpa Greyson Chance ke, pegi haji ke ape kan (kalau hutang tak bayar tak lepas der nak keluar). supaya aku boleh belanja abang aku sebab dia banyak tanggung aku belajar, supaya aku tak payah lagi bebankan pakcik makcik aku. kalau boleh aku taknak susahkan orang. biar aku susah tapi jangan orang susah sebab aku. dan jangan ada orang yang menyusahkan aku. haha! kalau kat dunia ni takde perompak, penjenayah bagai, pasti aku akan duduk rumah sorang-sorang. tapi dengan dunia akhir zaman ni, aku takut.

oleh itu, aku dah buat keputusan. buat keputusan untuk ubah hidup aku. <---ada gaya baru kuar penjara pudu tak? hikhik. tak kisah la apa-apa pun. bukak akaun ASB ke, cari keje gaji ribu riban ke, buat direct selling ke. apa-apa saja aku nak buat asalkan aku dapat target aku dekat perenggan atas ni. malangnya, aku pemalu. maka, direct selling aku dah lontar jauh. pilihan yang aku ada ialah bukak akaun ASB dan cari kerja. Kerja dah dapat! Yeay! tinggal bukak akaun ASB. doakan aku murah rezeki ye. ops! lupa pulak. duit poket aku mungkin aku boleh dapat tru blogging. hehe~ tak sedar diri pemalas nak update belog, ada hati nak cari duit poket.

Nota kaki: semua yang di atas ialah hasrat saya sebelum saya tua! eh lagi satu. saya nak jadi manusia beriman jugak dan kalau boleh jutawan beriman. Pray for me plisss! :)

Thursday, 17 May 2012

SEGMEN BLOGWALKING DAN FOLLOWER DIARI FARISHA BULAN JUN

Assalamualaikum...


Eh saya join segmen lagi. hehe~ dah kene invite by the owner rse tak sedap pulak kalau tak join. senang je syarat segmen Cik Farisha ni. kalau nak join just klik je kat gambar atas nih. comel tak comel tak?

Saya dah godeh godeh blog comel tuh. macam-macam ada mak jemah ooiii!~ too bad, saya tak dapat nak follow. hal ini disebabkan tabiat masa lalu saya yang sangat suka follow blog-blog comel. hasilnya, following saya sudah mencecah limit dan tidak dibenarkan memfollow lagi. how sad! hukhuk!

makanya saya ingin memohon maaf kat owner punye segmen ni sebab saya join beriye tapi tak penuhi syarat. 

Nota kaki: terima kasih sudi invite. ;')

Wednesday, 16 May 2012

Segmen Doodle Part 1

Assalamualaikum...


Nama: Amirah Marliza
Warna baju: Turqoise
Warna seluar: Hitam

Tag:

Nota kaki: Lama dah tak join contest ngn segmen. hikhik!

Tuesday, 15 May 2012

Terima kasih cikgu. ILoveU Ibu.

Assalamualaikum...

esok hari guru. hari ibu? hari-hari la hari ibu! Hehe! jom la kita sembang-sembang barang sepatah dua pasal hari ibu dan hari guru ni. Untungnya jadi cikgu kan. tiap-tiap tahun dapat hadiah. ibu pulak? ala kalau bagi hadiah untuk ibu pon dapat duit dari ibu jugak. pi mai pi mai tang tu.

tadi, pergi bandar dengan pakcik makcik sepupu sepapat. yela. budak tiga orang tu sibuk nak beli hadiah hari guru. yang akaknye sampai tiga. yang abang dua, nasib baik adiknye pra. bagilah the only one cikgu dia je. anak 3 orang, hadiah hari guru 6! anak 3 orang, hadiah buat ibu = 0.


see. banyak kan? T_T excluded rabbit. rabbit pon teruja tengok hadiah banyak. 

ha. hari guru beli hadiah bukan 2 3 hinggit, tapi duabelas tigabelas hinggit. saya dulu pon beli hadiah hari guru kat kedai 2 hinggit je. beli frame. bagi kat sorang cikgu je. kalau cikgu lain nak pon kene la kongsi-kongsi tengok. tengok je la. tak mampu nak beli banyak. beli tu pon hasil duit belanja sekolah yang dok simpan limeplohsen sehari. kalau tak pon kami kumpul duit sekelas, beli 1 hadiah untuk guru kelas. tak pon buat kad ucapan sendiri. lukis bunga-bunga sikit dah.

sebenarnya, kalau namanya cikgu yang betul-betul cikgu, dia tak harap pon hadiah mahal-mahal harga belasan ringgit. as long as kita dah belajar betul-betul, skor masa exam, dan kita ikhlas dengan apa yang kita bagi, tu pon dah cukup bagi diorang. 

habis part guru. ibu pulak? apa hadiah kita untuk ibu-ibu kita? hari-hari hari ibu kan? kalau nak di kira jasa mak mak korang, memang tak ternilai. mana tak nye, mak la yang masakkan makanan, basuhkan baju, kejut pegi sekolah, ironkan baju, basuhkan kasut, suapkan nasi masa kecik-kecik, mandikan. yang paling penting, mak koranglah yang lahirkan korang. so, kalau setakat hadiah-hadiah tu, memang tak cukup. sudahlah semuanya mak yang buat, kalau cakap dengan mak, siap membentak-bentak, tinggikan suara, marah-marah. 

Firman Allah SWT, bermaksud: “Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua di dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan `Uhh`, dan janganlah engkau menengking dan menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayang ketika memelihara dan mendidikku semasa kecil. ” (Al-Isra’ : 23 � 24)

setitik air mata ibu jatuh sebab kita, percayalah nerakalah tempat kita. berbalik pada hadiah hari ibu. apa hadiah daripada korang? For my mom, saya hadiahkan Al-Fatihah je. kalau ibu saya ada lagi, saya mesti dah bagi bagi at least kad ucapan made by me. lepas tu tish tish (kiss kiss) 3x. kat pipi kat dahi. tu la hadiah saya setiap hari buat ibu tercinta. 

budak-budak sekarang, lebih pentingkan guru daripada ibu. hadiah hari guru mesti kene beli. paksa mak ayah keluar malam malam beli. kalau untuk ibu, jangankan hadiah, ucapan pon tiada. tiada apa-apa penghargaan buat si ibu melainkan kedegilan yang melimpah ruah. semakin dimanjakan semakin rancak melawan ibu. dunia akhir zaman. si anak derhaka tanpa sedar.

buat cikgu-cikgu yang pernah mengajar saya; cikgu tadika, cikgu sekolah rendah, cikgu sekolah agama, cikgu darjah khas, cikgu sekolah menengah, cikgu sekolah teknik, cikgu sekolah memandu, lecturer UiTM, cikgu silat, dan semua cikgu-cikgu di luar sana, SELAMAT HARI GURU!, terima kasih atas bimbingan cikgu-cikgu semua. tanpa cikgu semua, kami hanyalah budak hingusan. Kepada ibu-ibu diluar sana jugak, jaga anak elok elok. sayang anak tangan-tangankan. 

Nota kaki: anak perempuan yang solehah boleh membawa ibu ayah ke Syurga. tu adalah hadiah terhebat. percayalah. tak nak macam tu? (correct me if i'm wrong)

Sunday, 13 May 2012

Agar-agar Roti

Assalamualaium...

hari tu makan agar-agar roti. makcik saya lah. dia buat agar-agar roti sebab beliau tengok kat tenet macam sedap. makanya beliau ambiklah resepi lalu membuat agar-agar roti tersebut. kebetulan ade 2 3 keping roti lebihan makan cicah kari kelmarin.



sye ni jakun. kalau dah jakun tentulah tak pandai buat. so, sye tolong makan je lah. eh memang sedap ok. sedapnye sedapnyeee sedaaapppnyeeee! over tak? saya tak sempat nak tengok macam mana buat mende alah agar-agar tu. tiba je kat dapur tengok my makcik dah tuang kat dalam loyang. lebih sadis lagi memang last-last punye tuang. pheeww~

sebab sedap, so saya nak la suruh korang buat. nanti boleh post kat saya. hehe! saya suka! nah kat bawah ni resepi hasil belas ehsan uncle google. time kacih!


Bahan-bahan ( loyang saiz 22 cm )

1 peket agar - agar bertali - 20 gram
6 cawan air
200 gm gula pasir
1 tin susu cair
6 keping roti - Mas guna kulit roti sekali
1 biji telur
3 jenis pewarna
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

Roti dicarik2 dan disatukan dengan susu cair dan telur , apabila roti kembang, blender hingga halus.

Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.

Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan terus tutup api.

Bahagikan ke-3 bahagian dengan tiap2 bahagian dibahagi sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.

Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.

Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.

____________________________________________________________________________

ok senang je sebenarnye. tapi senang kalau malas tak jadi jugak. hehe! haruslah! dah penah buat? kaler ape? saya makan ari tu kaler ijau merah ngan cokelat. nyumnyum! 

Nota kaki: lepas makan sekali, peti ais asyik dibuka tutup sampai lah habis agar-agar tersebut. addicted. T_T

Wednesday, 9 May 2012

Mood terpendam: lukisan

Assalamualaikum...

mood saya adakalanya baik, adakalanya buruk. kalau mood tak berapa elok, saya akan diam sediam-diam nya. silalah jangan ditegur. tapi kalau mood saya okay, saya akan buat apa yang saya suka. macam berbelog, bercakap, berketawa, bersukaria, berlukis-lukisan. satu je benda yang saya boleh buat tanpa mood yang baik; facebooking. ye, fb tidak memerlukan mood yang baik. haha!

sekarang ni saya nak berbelog tentang lukisan yang saya dah hasilkan. tak la secantik pelukis terkenal. jaoh sekali pelukis handalan. tapi, sekadar untuk kepuasan diri saya sendiri. saya melukis sekadar suka-suka. kepada sesiapa yang ada pengetahuan tentang lukisan, meh lah kongsi pendapat seketul dua. hikhik! jom tengok galeri. sila komen ye,,,(:




kat atas ni kawan-kawan saya. yang lelaki tuh blogger dan juga bakal jadi artis youtube. hikhik! korang kenalkan? Taufiq Nazli.

Kat bawah ni pulak mustahil korang tak kenal. Yuyu Zulaikha yang comel dengan Fatin Liyana yang tiptop! saya tau saya lukis tak cantik, sebab tu korang tak kenal kan? tsk tsk! sebak tiba-tiba datang bertandang.



antara lukisan-lukisan kat atas ni, paling mencabar ialah lukisan Aidah Asyikin. Fuh! letih den mengejas bagi suuuwwweeet gitu. hikhik! paling senang hati melukis ialah ketika melukis lukisan Taufiq Nazli. sebab lelaki. mata tak complicated. tapi saya tak pandai lukis mulut lelaki. serius macam nyah kalau saya lukis mulut lelaki. rambut tuh bolehlah konsider sikit.

paling saya suka ialah lukisan Saidatul Aqmar. Macam cun jep. haha. macam je la kan. takut ada yang cakapsaya riak lagi takabbur pulok kang. sebenarnya lepas lukis, saya akan tilik, dekat jaoh, dekat jaoh, besar kecik, besar kecik je mata nak pastikan ok ke tak

then saya akan snap pic tuh, lepas tuh edit kat photoshop sikit kasi ilang noise-noise kertas tuh kan. maklumlah, snap pun guna henpon cabuk. dah edit gne photoshop, saya edit plak guna photoscape. kasi uummmph sikit. kasi terang je ok. bukan hape pon. 

Nota kaki: kalau dah tak pandai lukis, edit camane pon tetap tak lawa. hukhuk! sebak lagi. sila komen. tQ!

Tuesday, 8 May 2012

Tips: Blog ringan

Assalamualaikum...

Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. pernah dengar ungkapan ni? mesti selalu dah dengar kan...

tapi saya bukan nak cerita pasal susu ataupun nila mahupun belanga. yang saya ingin bincangkan sekarang ialah tips untuk jadikan blog korang semua seringan kapas. puih! hiperbola!

1. Header

pastikan header korang besar tak melampaui batas. agak-agak la. tak payah nak gedabak sangat pon tak pe. orang kalau bukak blog memang tengok header, tapi, kalau header besar gabak cantik menarik tertarik, tapi isi macam hareenmmm, pon tak guna jugak.

2. Sidebar

sidebar tu, kalau ada kat 2 2 belah, hentikanlah. baik tukar kat belah kanan je. yang 2 2 belah tu buat blog korang loading 5 jam. sempat masak gulai ikan patin sambil dengar radio dulu baru baru dapat full loading.

3. Follower

yang mana letak widget follower kat belah atas tu, dah boleh tukar letak kat sidebar. bukan apa, widget follower tu berat. lambat nak loading muka sorang-sorang. makanya, kalau letak di atas, loading blog pon jadi siput sedut. blogkan loading dari atas. ada yang dari bawah? hikhik!

4. Widget

kurangkan penggunaan widget. kalau yang takde pekdah pada masyarakat setempat tu, eloklah di remove. kalau tak banyak widget merepek meraban, mata tenang je tengok tak serabut, nak baca entry pon rajin sebab blog kemas. orang pon suka menyinggah.

5. Lagu

percayalah. lagu hanya memberatkan blog anda. bukan setakat berat, tapi juga sesak, pekak, badak lagi. bukan korang lah. tapi pengunjung. kesian kalau yang jenis suka bukak volume kuat-kuat tu. mau punah semangat membaca mereka. faham?

6. Gambar

gambar tu, cantik, tapi loading lembab disebabkan masa kini, ramai yang guna dslr kan? makanya, sizenya jugak besar, secara otomatik, blog jadi letih nak loading. jadi, diharapkan, kurangkanlah letak gambar-gambar di sidebar juga di entry. letak sebingkai dah cukup kot.. kat fb dah banyak gambar kan? tapi gambar banyak pon tak elok. UAI cakap. hewhewhew!

eh eh. tak. saya bukan mengkritik blog korang. blog korang suka hati korang la kan? hehe! saya cuma memberi pendapat dan tips. manalah tahu berguna kan? saya cerita berdasarkan pengalaman. ye. dulu dulu masa saya ekzaited nak berblog, habis semua gambar saya rasa nak upload. kejap kang letak gambar ni. eh kejap lagi kang upload gambar tu pulak. kalau header toksah citer. yang besar almari kat umah, yang besar pinggan asrama, yang besar aircond uitm, semua saya penah letak.

hasilnya. saya tercongok depan laptop satu malam semata-mata untuk update satu entry disebabkan loading yang berjam lamanya. sadis tau! dah la wifi seciput. cett! ok ok. setakat ni saja.

Nota kaki: kalau ada tips lain, silalah berkongsi ye. (:


Monday, 7 May 2012

Bisnes Belangkas

Assalamualaikum...

asyik berkepit je 24 jam. macam BELANGKAS!

eleh. korang tau ke belangkas tu ape? tak tau? tak rock la korang ni. haha! belangkas tu sejenis hidupan laut. nak tengok rupa dia?


takut kan tengok? ekoq dia tajam weyh! tapi boleh makan menatang ni. macam ketam la. boleh masak asam pedas, sambal.. tapi, kalau orang tak pandai siang or masak, nanti makan boleh mabuk tau. so, sila jaga-jaga. 

dengar cerita, darah belangkas ni bagus untuk perubatan. sebelum ni, harga darah belangkas cecah RM17500 seliter kalau tak silap. fuyooh! tapi, nak dapat seliter tu jenoooh nyah! mau 3 hari 3 malam tunggu belangkas tepi laot baru dapat. 

kalau nak rasa makan belangkas ni, pegi la teluk sengat kat kota tinggi. kat sana banyak belangkas. makcik saya pon ade jual. :') nak tak, nak tak? kalau nak meh la kita berurus niaga. murah je... sekor 3 ringgit, 5 ekor 10 ringgit. kalau tak silap la. kalau yang telur haruslah mahal sikit. kalau nak bagitau saya ye. :) 

Nota kaki: bisness belangkas macam boleh kaya jep. hikhik!

Sunday, 6 May 2012

Roti Puri

Assalamualaikum...

Seperti yang sedia maklum, sejak 2 hari lepas, saya telah menetapkan diri di rumah makcik saya di Teluk Sengat. alkisah, masa nak balik tadi, singgah lah meng-100plus-kan diri kat restoran ntah ape nama. makcik saya ni punye lah dok kalut memilih parking dah pusing 2 3 kali kat dpan restoran mamak tu. lepas tu dah siap parking segala bagai duduk lah kami sedara mara kat dalam tuh (restoran).

makcik pakcik saya dengan tekun menilik senarai hidangan makanan. muka bajet lapar sangatlah. last-last order lah roti puri sepinggan. sepinggan je ok. ade 4 keping. kami ade 9 orang termasuk 5 orang kanak-kanak. order cumalah sepinggan roti puri. kenyang sangat katanya pulak.

Alkisahlah lagi, sesampainya roti puri di depan mata, maka tercuit-cuit, tercengang-cengang lah saya dek kehairanan tengok bentuk roti yang ala-ala belon kat pasar malam tuh. habis semua saya tekan kasi kempis. haha! pestime beb wa tengok roti puri. wa bangga gile wa cakap lu...!


ceh..konon-konon malu nak makan. kenyang sangat ni makan nasi lauk sambal ayam dengan masak lemak pucuk paku hingga menjilat pinggan. lepas dah rasa secubit, terus sambar sekeping. eh macam tak cukup, order lagi sepinggan. lalallala~ eh tak cukup lagi. lagi sepinggan. last-last si mamak sudah keberangan terus bagi 2 pinggan tambah. yeah! dia memahami. bayar ok bukan free. fine!

makanya, dalam kenyang-kenyang, tanpa sedar, kami telah menghabiskan dekat 5 pinggan jugak lah roti puri tersebut. hambik kau. belagak dah kenyang konon. cett! padahal rasa macam donut je pon. tapi sebab macam pestime makan, tu yang jadi sedap tak macam donut dah. haha!

nak resepi? google je. kalau korang pandai buat donut, ha.. resepi dia sama la macam tu. cumanya, ini tepungnya di canai sampai lembut dan nipis macam nak buat karipap. masa goreng kene pandai main dengan api. kalau tak pandai, nanti tepung tak gelembung macam bola. kerempeng je kang. bila dah kembung, baru balikkan. ye, saya hanya tau cakap, kalau buat pastinya ke laot tepung-tepung tersebut.

Nota kaki: reaksi sama macam pestime jumpa roti tisu. hamende yang tinggi sangat ni.? ni roti ke kertas? hewhewhew!

Thursday, 3 May 2012

sardin banjir

Assalamualaikum...

Hidangan berbuka puasa saya hari ini ialah sardin banjir hasil air tangan saya sendiri. yeay! kalau saya yang masak agak-agak macam mana rupa masakan nye tu ye? erk! mesti kosong lagi sepi. macam ni.


kosong kan? hanya kelihatan daging sardin yang tenggelam timbul tanpa hiasan mahupun bawang. nah! inilah namanye sardin banjir. ye. nama pemberian empunya tuan yang memasak. agak-agak rasa sedap tak? huhu. Ah! rupa tak penting. yang penting rasa tuh. betul tak? siapa angguk, nah lolipop! 

saya tak beranilah nak cakap sedap atau tak. takut nanti cakap saya riak walaupun hakikatnya saya sangat la merendah diri. hewhew! tapi, tiga orang budak dalam rumah ni makan dengan penuh selera hingga menambah 2x. tidak cukup dengan itu siap menjilat pinggan dan jari hingga tidak terkata apa-apa. hebat bukan hasil penangan sardin banjir cap botan?

hehe! gurauan semata-mata. mereka cuma tambah 2x tanpa menjilat pinggan sebenar nye.. :'p takpe. itu sudah memadai buat saya yang julung kali berada di dapur ini. ada ke patut budak sorang ni (nadhirah namanye) cakap,

"akak boleh ke masak sardin? orang tak percaya lah akak masak. rasa ape ntah nanti. akak kan tak pernah masak".

Cis! lebih la kau budak. sungguh kurang sopan kata-kata tu. terasa hina sungguh diri ini. kau dok ngate aku tak gheti masak, nah kau! makan sardin aku tak berbunyi siap tambah 2x. baru kau tau siapa aku. (senyum puas)

walaupun saya jarang ke dapur bukan bermakna tak pandai memasak ye. kalau dah namanya perempuan, tak gheti masak macam mana pun, kalau masak dengan ikhlas, InsyaAllah sedap. saya mewarisi bakat memasak arwah mak dan nenek saya kot. hikhik! 

Nota kaki: kau berbual lebih padahal masak sardin je kot. haha!

Wednesday, 2 May 2012

Luahan Hati Seorang Anak Polis

Assalamualaikum...

saya nak kongsi sikt apa yang saya dapat melalui email. haha! Saya pon tak tau insan prihatin mana yang hantar. tapi mungkin kita boleh ambil sedikit pengajaran. (: baca dan renung-renungkan ok. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sbg salah sorang anak kpd anggota polis sy ingin bersuara bagi pihak rakan2 sy...


Mmg negara ini negara demokrasi tapi xbermakna sikap puak pembangkang esp Bersih berhak memaki hamun sehingga mnjatohkn maruah serta harga diri pihak polis...anda menggelarkan Anggota polis sebg ANJING kerajaan...jadi siapakah kami anak2 POLIS ini...adakah kami anak2 ANJING?


Tuduhan cacian yg xtrbatas seolah2 semua anggota Polis kaki rasuah, xbole di percayai n sehingga xsgp sy menulis disini...


Berlinangan airmata sy bila melihat ada diantara anggota polis di pukul , di terajang seolah mrk xpunya sanak saudara n anak2 yg menanti kepulangan mrk dari bertugas...


Saban hari bila2 waktu yg kritikal spt bersih ini, sy sering trfikir apakah ini lambaian dan ciuman ayah utk kali terakhir krn ayah akan berhadapan dgn makhlok2 yg begitu bencikan tugas ayah...


Apakah tugas anggota Polis itu terlalu hina dimata puak pembangkang? Apakah selama ini rezeki yg ayah dan anggota polis dapat selama ini utk menyara hidup anak isteri mereka adalah rezeki yg tidak halal semata2 mrk bekrja utk kjaan yg dipilih oleh rakyat?


Apa yg sy tahu setiap kali sblm ayah pergi bekerja ayah kami adikbradik bersama ibu akan brsalam n mncium tangan ayah, dan setiap kali itu juga pesanan ayah akan diulangi...JANGAN LAWAN IBU, DGR CAKAP IBU, JGN BIADAP DGN ORG LAIN, HORMATI HAK ORG LAIN n YG PALING2 TRGURIS DIHATI SY IALAH AYAH AKAN BRKATA JGN SESEKALI TINGGAL SOLAT KRN ITU ADALAH TIANG AGAMA KITE...


Sedangkn di luar sana , ayah dan rakan2 dicerca , dimaki , di ludah dan di pukul semata2 utk menjaga keamanan negara...anda yg brkelakuan demikian fikirla, dgn penghinaan yg sedemikian xkn kami anak2 anggota polis akan berdiam , mmbiarkan org tersayang dalam hidup kami di perlakukn spt haiwan, sedang tingkah laku saudara2 pendemo itu lah yg kelihatan AMAT KEJI, seolah2 negara kite tiada undang2,, seolah2 anda semua tiada AGAMA, sehingga sgp mnghinam memukul, menerajang dgn niat kalo polis itu mati adalah kejayaan anda...


Inikah yg di katakn perjuangan menegakkn keadilan sedangkn keadilan dipihak kami, pihak ayah dan rakan2 nya , pihak org2 yg cintakn keamanan anda ketepikan?

Maaf ..Bersih 3.0 ini menutup pintu hati kebanyakkan kami thdp perjuangan puak anda krn kami telah melihat betapa rakus dan liarnya perbuatan pendemo2 itu...negara akan hancur seandainya jatoh ketangan puak YANG TAK PUNYA PERI KEMANUSIAAN ini...


Kpd ayah dan rakan2 polis ayah, sy amat berbangga dan kagum melihat kesabaran dan dedikasi anda semua dlm melaksanakn tugas mnjaga keamanan negara...InsyaAllah ayah, sy akan belajar rajin2 supaya menjadi insan ygg berguna thdp agama, bangsa dan negara , menyara hidup keluarga agar ayah xperlu mngharongi lagi episod duka n hina ini....


Sy tetap berbangga dgn tugas ayah sbg anggota polis, yg sgp menggadai nyawa demi keselamatan negara.AYAH KAU LA WIRA KU....


Amin...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nota kaki: siapa anak polis kat sini?


sakit

Assalamualaikum...

Sempena malam yang kelam ni, sye nak cerita sikit pasal sakit. sakit? kenapakah? sakit hati kah? sakit kaki kah? haha! sakit la apa-apa pon. cerita pasal sakit, pasti semua orang pernah rasa sakit. tapi saya nak cerita pasal sakit yang tak rasa. ha...best kan sakit tak rasa? (:

masa taon lepas...eh tak! maksud saya masa semester 5.. hikhik. masa tu saya pergi Taiping. Trip PSSGM. Want to know more about this? meh baca SINI.

dah baca? sepanjang kami kat sana, macam-macam yang kami belajar. tapi paling tak boleh lupa, saya telah belajar erti keberanian. semua benda, kalau kita yakin, mindset tuh kukuh, mesti ok punye lah. macam ni...


nampak kaca setimbun tu? nampak kerusi depan tu? ha.. masa kat sana, kami semua kene lompat atas kaca tu, panjat kerusi, then lompat. gedebush!! tapi untuk mereka yang berkeyakinan sahaja. agak-agak sakit tak? luka tak kaki kalau kaca setimbun gitu? jawapannya, MINDSET dan YAKIN. 

kalau korang yakin korang boleh buat, InsyaAllah takde apa yang mustahil. dan Alhamdulillah saya lepas. Alhamdulillah jugak tak luka. sebelum lompat tuh, fikir nak tarik diri je. macam tak nak buat sebab takut. ketaq pale lutut masa beratur. at last berjaya jugak. peace! 

TAPI! tolong jangan fikir sebab silat baru saya boleh buat. NO. silat bukan penyebab. kami tak guna apa-apa ilmu hitam mahupun kuning apatah lagi purple ok. kami cuma perlukan keyakinan dalam diri. Bila kita yakin, everything gonna be fine. percayalah kuasa minda. (: (apa aku merepek?) dan Allah maha mengetahui kemampuan kita. seriously!

ok dah. tu je nak kasi tau. lain entry saya cerita pasal lain-lain sakit pulak eh? hikhik! tak pon saya cerita pasal tip kesihatan ke, kecantikan ke, ke________an ke... sila isi tempat kosong. ;'p

Nota kaki: saya memang berbual lebih. peramah sangat la konon kan..hewhewhew!

Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011