Tuesday, 12 June 2012

kerja.

Assalamualaikum...

semalam dah start keje. keje biase-biase je. eh. mungkin tersangat biasa. kata untie, "ala setakat jaga koperasi pon nak cari yang diploma...mcm lah susah sgt nak jaga. gaji bukan tinggi mana pon.."

memang betul la tu untie. gaji memang tak tinggi sebab keje senang. tapi jadi susah sebab tuan koperasi tu dah bagi kepercayaan kat kita untuk jaga koperasi dia tu. lagi pun, apalah harga diploma sekarang ni. setakat diploma? silap-silap pakcik Jaga pon sekarang dah ada diploma.

baru dua hari saya berkerja memecut motor bagai nak rak sebab nak sampai tepat pukul 8. ye, saya lah yang awal datang. dan saya jugalah yang awal balik! yuhuu! ok semua tarik nafas dalam-dalam dan hayati cerita sedih saya ni ok. izinkan saya menggunakan 'aku'.

***************

hari pertama, aku rasa terlebih excited dek kerana ni 1st time aku kerja. makanya aku telah sampai awal. makanya akak bos belum sampai lagi. makanya aku pon berborak dengan makcik dobi sebelah. makanya aku telah menunggu hampir setengah jam! dengg! masuk je koperasi aku dah di arah itu ini, menyapu, mengemas, membersih habuk, menyusun atur. sampai aku konfius. adakah aku bekerja sebagai maid?

ah tak kisah lah tu. biasalah baru naik cuti, habuk sana sini. siap pakej ade mengkarung comel kecik mati lagi kat stor. bau dia malas aku nak ceghiter! dah siap keje maid aku, aku jagalah kaunter... humangaih!!! macam lipas tak cukup kaki aku nak melayan budak-budak kaya bijak kat situ membeli belah. lupa nak kasi tau. aku keje kat koperasi MRSM. mentang-mentang baru naik cuti, masing-masing beli gula-gula seposen dua biji guna duit kaler ijau lumut. he'eh! menggagau aku cari duit balik. dengan aku yang tak biasa asyik terkial-kial menanya harga kat akak bos sambil otak mencongak jumlah. bajet terer malas nak tekan kalkulator. haha!

at last, berjaya jugak aku habiskan hari 1st dengan senyum kambing..

hari kedua pon berjaya jugak. masuk tepat kol 8. keluar tepat kol 5. tu je lah yang aku berjaya. hari kedua aku agak berduka. pagi-pagi terasa bosan. bila masuk waktu rehat, start pulak menggelabah jadi cashier. budak-budak MRSM ni berbelanja waktu rehat macam nak beli stok makanan sebulan kat UiTM. air kat dua bijik peti ais tu kejap je clean and clear. tak cukup dengan tu, roti baru hantar pagi dengan sekelip mata tinggal 4 5 bungkus. oh aku tak tau spesis apakah mereka ni semua. one more thing, mereka boleh bawak handphone ok! siap memborong topup. fine fine!

sesi berduka aku bermula petang. lepas break sejam. aku rasa aku macam banyak salah kira. bukan salah kira jumlah. aku salah letak harga jajan-jajan tu semua. ikut suka hati aku je letak harga sendiri. eh mana aku tau! kejap cakap 2 hinggit. kejap 2 setengah. mau biol aku lama-lama. kalau akak bos nak bankrupt dah lama dah. agak-agak bankrupt tak kalau lolipop harga namplohsen aku bagi tigeplohsen je? serius lolipop harga namplohsen? mahalkan? budak sekolah je kot! murah la sikit! aku ni dah lah berhati tisu. tengok muka innocent diorang je terus aku tak ingat harga mahal lolipop tu. tapi air tin dia jual murah pulok. aku yang rasa murah dengan sesedap rasa naikkan doplohsen. aku tak tau. betol! mati-mati aku ingat harga air ti9n tu singgit setengah. ghupenye singgit tigeplohsen je. maaf maaf! adik-adik sekalian tu pon satu. kau dah biasa ngan harga barang-barang tu, yang gi dok ngikut cakap aku nape? pakai bayar je dengan muka pasrah sebab harga mahal. EH! wwaaaaah!!!! aku rasa bersalah! tsktsk!;'((

lepas tu bnyak jugak la barang yang aku salah letak harga. kesian adik-adik tu. harapnya yang kene harga mahal tu biarlah anak orang berada-berada. hukhuk! memang rasa bersalah menghempap bahu aku kiri kanan. kalau ada bahu depan belakang memang semua rasa terhempap. maaf akak bos! tolonglah jangan ada short! ;'(

harapnya esok takdelah kejadian ni semua berulang. kesian adik-adik comel bijak pandai tu semua. esok aku nak tilik habis tampal kat kepala hotak aku nih harga barang-barang tu semua. doakan aku!

tamat pengalaman kerja 2 hari!

Nota kaki: aku dah pandai potostate. selalu aku memang buta mesin potostate. memang macam haremm kalau suruh aku. ada budak MRSM tu ingat aku baru lepas SPM. dah 21 lah dek! eh! tak pecaye pulak. kang aku cakap baru 16 kata aku menipu. puih!~_~"

2 comments:

Ieda Dahlia said...

ngeh ngeh meh sini nak tlg keje kat koop tu,, bekas pengawas koop yang berwibawa ni,, hehe

Ieda Dahlia said...
This comment has been removed by the author.
Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011