Tuesday, 31 July 2012

masalah.

Assalamualaikum...

saya bakal menjalani fasa baru dalam pembelajaran saya iaitu degree. oh saya sangat bahagia dan tenang aman serta sentosa. _______________________________________________________T_T"

PENIPU! tenang ape kalau asyik fikir pasal benda ni. selagi tak daftar, selagi tu kena fikir. kalau dah daftar, maksudnya masalah dah settle la kan? burr!! mana nak fikir pasal yuran pengajian, belanja yang bukan se-sen dua, print borang tu borang ni. pinjaman sana sini. medical check up. sepuloh kali masuk U, sepuloh kali medical check up.- -" yang paling menyesakkan ialah masalah tempat tinggal.
since kampus tu dah bagitau terang terang jelas dan nyata bahawa...

TEMPAT TINGGAL TIDAK DI SEDIAKAN. SILA URUSKAN SENDIRI. bagi pelajar penerapan.

makanya, saya memang harus dan wajib mencari rumah sewa agar tidak merempat di tepi kaki lima tidur atas kotak. damn! siapa kata cari rumah sewa senang?

dengan hati dan perasaan hamba Allah lain yang perlu di ambil kira. keselesaan mereka. dan ke-satukepala-an mereka yang juga perlu di ambil kira. tak cukup dengan tu, faktor rumah juga kene amik kira. sewa berapa, lokasi kat mana, nak pegi kelas macam mana. woah! sumpah serabut.

tapi bila fikir balik, kita pergi sana nak belajar kan.. buat apalah nak fikir benda-benda yang tak semenggah tu. pasal hati perasaan semua tu campak ke laut. nak fikir tak sekepala, memang tak berkembang la jawabnya. kadang-kadang persekitaran kene ubah jugak kawan-kawan... barulah boleh jadi flexible. ye adik-adik sekalian...

alangkah indahnya kalau semua fikir macam yg saya fikir kat atas ni. mesti awal-awal hal rumah sewa dah settle. hmmm. malangnya hati orang tak boleh di paksa kan. fikirlah apa yang terbaik ye kawan-kawan. kalau semua setuju, saya hanya menurut. ;')

InsyaAllah semua berjalan lancar. *entry ni random dan xde tuju kat sesiapa, maka tolong jangan terasa. saya sayang kawan-kawan saya. percayalah!

Nota kaki: Doakan kami ye.;)

Thursday, 26 July 2012

Bahasa jiwa karat

Assalamualaikum...

Dewasa ini, semakin ramai remaja yang gagal bahasa Malaysia. eh salah. lupa ni blog. ingat kan karangan SPM. wee~

sekarang kalau kita tengok kat laman sesawang atau laman muka buku, atau laman henfon touch screen, atau laman henfon nokia tigetigeseposen, makin ramai remaja (lebih sesuai di panggil budak-budak meningkat remaja) yang menaip bahasa alien. contohnya:

boy: awa, awa cyunx saia ta? saia cyunx awa sangad! 
gurl: saia pom cyunx awa jugax. 

-lepas taip ni xsemene-mene rasa nak terkeluar muntah purple.- -"

rasanya, kalau bagi arnab saya baca pun, mau dia bantai gelak guling-guling masuk sangkar keluar sangkar. perlu ke taip macam tu? pelatkah? atau typo? oh.. maybe typo. maklumlah, sekarang kan masing-masing dah pakai touch screen. mana pandang henfon se'canggih' nokia 3310 tu. walaupun hakikatnya henfon 'canggih' tu la yang paling berkualiti. setuju?

kesian cikgu, mak ayah, abang kakak ajar penat-penat. eja saya ialah S.A.Y.A. eja sayang ialah S.A.Y.A.N.G. bukannya S.A.I.A ataupun C.Y.U.N.X. apakah? oh typo!

malas nak cerita panjang. masing-masing dah besar kan. tahu fikir sendiri. umur 10 tahun pon kadang-kadang ada yang dah guna henfon. makin bertambah generasi celik IT, semakin berkurang generasi pencinta bahasa. mungkin inilah yang di namakan dunia tanpa sempadan. EH? bukan dunia akhir zaman ke? Entahlah!

Nota kaki: bahasa melayu dah tersedia indah. kenapa perlu mengubah?

Tuesday, 24 July 2012

PUASA--->raya

Assalamualaikum...

PUASA. day 5th already. bagi yang puasa penuh sepanjang 5 hari ni, tahniah! Alhamdulillah, 21-6. dah 15 kali Ramadan saya berpuasa. dan tahun ni, tahun ke-14 saya berpuasa without mak abah. semoga tenang ye kat sana. ;') ok.

cerita pasal puasa, masing-masing mesti rasa happy kan. sebab bila puasa, tu tandanya raya dah nak tiba. walaupun hakikatnya, kita pon tak pasti sama ada kita sempat atau tak jumpa Syawal tu. tapi kita tetap macam bahagia giler main mercun, meriam, bunga api bagai. apekah? tahukah korang, bulan Ramadan ni la bulan untuk korang hentam Syaitan habis-habisan. yelah, Syaitan kan dah kene ikat. ok. bajet ustazah pilihan. >.<

bagi saya, bila tiba bulan puasa saya rse macam suka. sebab ape? sebab bulan puasa je la nak atau tak saya akan bangun sahur. bila saya bangun sahur, saya akan tunggu azan subuh. dan saya akan solat subuh. honestly, hari biasa selalu terlajak tidur. demm!

normally, bila citer pasal puasa, mesti nak kaitkan dengan raya. baju raya dah tempah belum, kaler ape? kuih raye dah buat belum. kuih ape? oh ye. bagi saya, baju, kuih tu semua tak penting kot... dapat kumpul satu family tu la satu rahmat sebenarnya. giler kau tak suka? saya pun dah tak ingat since tahun bila saya mula endah tak endah pasal baju raya. rasa nak beli, beli. kalau rasa tak nak beli, buat-buat ade je la sepasang. raya sakan pon nak buat ape kan. sedangkan ada lagi orang yang langsung tak dapat nikmati hari raya tu. maka, sebaiknya kita bersederhana.:')

betul la orang cakap, makin banyak bercakap, makin merepek. makin banyak menaip, makin banyak typo. pen-off.

Nota kaki: ada yang bertanya,"sah atau tak puasa kami tanpa sahur dan berbuka?" ;') bersyukurlah kita masih di beri rezeki untuk menikmati makanan sahur dan juadah berbuka puasa. Alhamdulillah.

Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011