Thursday, 26 July 2012

Bahasa jiwa karat

Assalamualaikum...

Dewasa ini, semakin ramai remaja yang gagal bahasa Malaysia. eh salah. lupa ni blog. ingat kan karangan SPM. wee~

sekarang kalau kita tengok kat laman sesawang atau laman muka buku, atau laman henfon touch screen, atau laman henfon nokia tigetigeseposen, makin ramai remaja (lebih sesuai di panggil budak-budak meningkat remaja) yang menaip bahasa alien. contohnya:

boy: awa, awa cyunx saia ta? saia cyunx awa sangad! 
gurl: saia pom cyunx awa jugax. 

-lepas taip ni xsemene-mene rasa nak terkeluar muntah purple.- -"

rasanya, kalau bagi arnab saya baca pun, mau dia bantai gelak guling-guling masuk sangkar keluar sangkar. perlu ke taip macam tu? pelatkah? atau typo? oh.. maybe typo. maklumlah, sekarang kan masing-masing dah pakai touch screen. mana pandang henfon se'canggih' nokia 3310 tu. walaupun hakikatnya henfon 'canggih' tu la yang paling berkualiti. setuju?

kesian cikgu, mak ayah, abang kakak ajar penat-penat. eja saya ialah S.A.Y.A. eja sayang ialah S.A.Y.A.N.G. bukannya S.A.I.A ataupun C.Y.U.N.X. apakah? oh typo!

malas nak cerita panjang. masing-masing dah besar kan. tahu fikir sendiri. umur 10 tahun pon kadang-kadang ada yang dah guna henfon. makin bertambah generasi celik IT, semakin berkurang generasi pencinta bahasa. mungkin inilah yang di namakan dunia tanpa sempadan. EH? bukan dunia akhir zaman ke? Entahlah!

Nota kaki: bahasa melayu dah tersedia indah. kenapa perlu mengubah?

4 si cantik/kacak komen:

.:MrS cHerRy:. said...

bodo unta dol..aq pling geli dpt org cenggini..ase mls pulak nk text ngn dye..

Amirah Marliza said...

kan.. geli geleman la tengkuk aku klau bce mesej cmni...

EyaIalahSaya said...

haha, sama lah nak termuntah tengok bahasa dorang. rasa macam nak suruh masuk tadika balik je.

Nurlyla said...

typo sangat.. haha

Template by:

Free Blog Templates