Sunday, 30 September 2012

manusia dan makanan

Assalamualaikum...

Hai kawan-kawan!! :D

hari ni saya sangat relaks, sangat cukup tidur. tapi badan sakit-sakit akibat sedaya upaya buat backflip (konon) yang tak jadi-jadi, maka badan terhempas gedebak gedebuk! sakit ok sakit.- -" tapi nak buat macam mana, saya dah sukakannya, sukakan dunia silat, maka relakan je la badan sakit terhempas. puii~

baca tajuk, manusia dan makanan. serius! manusia dan makanan memang tak dapat dipisahkan. tak kisah la apa cara sekalipun, kalau dah nama manusia, memang tak boleh kalau tak nampak makanan sehari. mau meroyan gamaknye. buktinya, kawan sebilik saya, balik je bilik mesti tanya nak makan apa. weh! kadang-kadang saya rasa macam penat nak fikir nak makan apa. tak boleh ke balik bilik terus study ke, terus online ke, terus tidur ke, terus mengaji ke an.. ni terus tanya nak makan apa! *sigh~

tapi saya sendiri pon apa kurangnya. kalau kat kelas tu, perut tak berbunyi menjerit mintak makanan memang pelik. mesti berbunyi! mesti lapar. mesti terbayang makanan. mesti tak fokus. dan mesti mengantuk. EH! :p minum air bergelen-gelen pon perut tetap mahukan makanan! syukurlah dapat air, syukur!

makcik saya pernah cakap, rakyat Malaysia ni memang tak pernah berhenti makan. siang malam pagi petang makan. habis tu rakyat negara lain? haha! nak je mulut tanya macam tu. tapi takut plak tak terjawab. heheh! cakap je la manusia memang suka makan. saya pun suka makan ok! sangat suka. tapi saya sangat tak suka bila saya kena ikut orang lain punya menu untuk makan. eh saya yang nak makan, suka hati la nak makan apa pun kan. ;)

ok lah. penat la nak taip. menyampah dengan wifi. tadi line berdesap desup. tibe part saya taip entry je line terus slowdown ape citer? jeles la tuh! huh~

nah amik gambar makanan 'berkhasiat!' lagi menyelerakan serta melaparkan perut! kruk kruk~ *bunyi perot konon!



Nota kaki: abaikan penggunaan kata ganti diri tu. memang kadang-kadang guna aku, kadang-kadang guna saya. ikut sempat ikut mood ikut suka hati. haha! selamat menjamu selera. EH! selamat beramal.:p

Thursday, 27 September 2012

Rezeki. hargai seadanya.

Assalamualaikum...

bercerita tentang rezeki. Setiap individu ada rezeki masing-masing yang Allah dah simpan untuk kita. bezanya  cuma macam mana cara kita nak hargai rezeki yang Allah dah bagi tu. Contoh paling mudah, kita sebagai pelajar. sangat ramai yang apply untuk kemasukan ke universiti, sama ada IPTA IPTS atau oversea. yup sangat ramai. tapi, cuma insan-insan terpilih je yang dipilih dan ditawarkan tempat untuk sambung belajar. kenapa? sebab rezeki kita dah tertulis dekat situ. maksudnye kat sini, aku nak bagitau yang rezeki aku dah tertulis dekat UiTM Segamat sebagai Pelajar Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pemasaran. kepujian tu macam penting je. fine fine!

yela kan. dah tentu tentu kita kita semua ni insan terpilih. maka haruslah kita hargai. macam mana nak hargai? macam ni...

 belajar rajin-rajin. rajin buat assignment. kalau lecturer bagi keje sekolah; bak kata orang tua-tua dulu, buat! bukan tangguh-tangguh. kalau ada presentation, present betul-betul. jangan tersipu-sipu. kalau lecturer tanya soalan, jawab. bukan diam membisu. kalau lecturer tanya paham ke tak, cakap tak paham! jangan jadi hipokrit. assignment tu jangan main larung asal boleh. buat assignment tu betul-betul. paling penting,,,,SAY NO TO PLAGIARISM! hoi penting tu hoii~

nasihat di atas  KHAS, KHUSUS, ISTIMEWA buat diri aku sendiri. ye diri aku sendiri. sebab aku lah yang malas. aku lah yang kemain nervous nak terkeluar jantung bila kne present. aku lah yang tunduk-tunduk bila lecturer nak tnye soalan. aku lah yang suka copypaste bila buat assignment. ops! tu dulu ok. sekarang belum buat lagi kerja terkutuk tu. T_T

maka aku macam tibe tibe terfikir. alangkah bahagianya kalau aku orang yg 1st present tanpa gugup. alangkah indahnya kalau aku jadi orang paling banyak tanya soalan, paling laju jawab soalan, paling pantas berfikir. alangkah seronoknya kalau aku boleh buat public speaking dengan selamba badak tanpa segan silu bukak mulut terus spontan cerita fairytale keluar. alangkah alangkah dan alangkah tenang nya hidup sebagai pelajar degree kalau aku dilahirkan genius! DUSH~

ok. nasihat Amirah Marliza sebagai insan terpilih untuk belajar di Segamat, silalah belajar dengan tekun. sila jangan contohi perangai entah apa apa dia. cuma contohi sifat lemah lembut (kadang-kadang) dia. jangan malu-malu nak bertegur sapa dengan dia. dia tak sombong. betol!

Nota kaki: sekadar perkongsian dan peringatan buat diri sendiri. sila jangan terguris hati atau terkoyak perasaan. ;')

Saturday, 22 September 2012

sesal dahulu pendapatan...

Assalamualaikum...

sesal dahulu pendapatan. betul la tu. dulu elok-elok kerja, bising dok habaq nak belajar bagai. sat ni, bila dah dapat belajar, dah start belajar, mula la merungut macam nak satu khatulistiwa tau yang kita ni sangat tension belajar. kalau dari awal decide nak keje je terus kan dah dapat gaji ke 3. pendapatan la tu kan? haha! haih! anak sapa la tu!

sebenarnya, kita manusia ni memang tak tau tak reti tak paham ape tu bersyukur. yang kita tau hidup nak seronokkkk je macam dalam syurga. cehh! dosa mnenambun ade hati nak seronok seronok. bawak-bwak mengucap.

aku salah seorang daripada yang di atas. seperti sedia maklum, aku dapat sambung degree kat segamat yang indah lagi permai umpama belajar di oversea! tak dapat dinafikan lagi fakta yang satu ni. satu bende yang tak dapat aku nak elak sekarang ialah bandingkan antara segamat dengan larkin.! woah! seriously i can't stop it immediately! jalan sikit mesti akan cakap, "kalau larkin, blablabla.." masuk library, "kalau larkin, blablabla.." tnggu bas, "kalau kat larkin...blablabla~"

see? everything, everytime, everywhere, akan keluar perbandingan. eh ingat aku suka ke nak banding2 kan? aku tak suka tapi nak buat acane reaksi spontan kan.. huhu~macam mana aku cuba elak, aku tetap manusia biasa yang ada mulut dan mulut aku ni bukan mulut botol yang boleh tutup then air tak keluar.(bukan bermaksud air liur aku sentiasa meleleh eh.) T_T ha! sukahati aku la nak bg contoh ape pon kan. >.< 

entah kenapa aku rase topik macam dah lari jaoh giler! mula2 mcm peribahasa, lama2 dah jadi mcm takde bahasa. sebelum jadi lebih parah baik aku stop menaip. terima kasih sudi melayan 2 saat baca barisan paling atas. :p

Nota kaki: sekarang macam dah ramai batuk-batuk. mungkin cuaca panas. kawan aku pon ade yang batuk sampai muntah. so, nasihat aku, minum air banyak-banyak. jaga diri. kuatkan antibody. EH! :))

Wednesday, 5 September 2012

Segamat. kawan-kawan, doakan aku.

Assalamualaikum...

1hb September 2012. bermulalah sebuah lagi cerita sebagai pelajar UiTM. bezanya dulu Larkin sekarang Segamat. Segamat sangat berbeza dengan Larkin. sangat berbeza. kalau dulu di larkin kami hanya akan bersiap untuk ke kelas pada jam 7.45 pagi. tapi di Segamat seawal jam 7.20 pagi kami dah tercongok menunggu bas! percayalah, larkin sangat indah pada pandangan mata hati saya. hahhaaha~!

di segamat aku pasti terkontang kanting tanpa arah tujuan kalau terpaksa ke kelas sorang diri. nasib baik ada kawan-kawan. ;') tapi tu lah. sampai bila aku nak bergantung dengan kawan-kawan. mungkin segamat sangat besar. tapi lama-lama aku pasti akan terbiasa dengan keluasan UiTM segamat tu.:)

rumah sewa? hmm. not bad sebenarnya. cuma tu lah. panas. mungkin tak sepanas neraka. tapi agak panas bagi aku yang belum cukup amalan dengan iman setipis kulit bawang ni. eceh! hihi~ apa-apa pon aku kene belajar bersyukur sebenarnya. yelah. nak di bandingkan dengan kawan-kawan yang masih tercari-cari rumah sewa, aku jauh lebih beruntung sebab dah dapat rumah sewa.

tentang belajar. aku tak dapat nak cerita apa-apa lagi sebab kelas pon belum mula. tapi aku harap sangat aku dapat fokus. dapat belajar dengan tekun. dapat faham dengan pantas, dapat ingat dengan mudah. dan aku sangat berharap aku dapat lulus dengan cemerlang. doakan aku ye.;') aku jugak harap sangat supaya aku terpelihara daripada anasir-anasir yang buat aku jadi malas nak belajar. tolong jauhkan.

kawan-kawan. tak ramai lagi kawan baru yang aku kenal. masih baru mungkin. doakan juga aku cepat dapat kawan yang baik-baik. doakan aku cepat pandai. doakan aku dapat belajar dengan baik. doakan apa-apa yang baik untuk aku yeee! :) terima kasih.

Nota kaki: doakan jugak aku istiqamah dengan diri aku yang sekarang.

Template by:

Free Blog Templates