Wednesday, 31 October 2012

Harapan

Assalamualaikum...

tak lama lagi aku bakal konvo. Diploma in Business Studies. Sidang 15. No giliran B576. seronok. tp sayang, rasa seronok tu hanya pada aku.

kawan aku sibuk bercerita ayah dia dah tempah baju untuk pergi tengok dia konvo. aku senyum. aku cakap dekat pakcik. konvo 3/12/2012 ni. dia cakap jauh nak pergi sampai Shah Alam. tak biasa katanya. aku senyum. aku bagitau pakteh. konvo 3/12/2012 ni. dia cakap, tanya abang boleh pergi ke tak. kalau boleh, abang je la yang pergi. tapi aku tau, kalau bagitau abang, mesti dia akan cakap, tengoklah kalau cuti.

aku tak pernah mintak sesiapa datang jenguk aku masa duduk asrama. aku tak pernah mintak duit untuk bayar yuran. aku tak pernah mintak duit belanja. aku tak pernah mintak raikan hari lahir aku. aku tak pernah mintak datang sekolah tandatangan kad laporan exam! tak pernah kan. sampai aku rasa aku dah tak pandai nak mintak apa-apa.

cuma kali ni je. kali ni je aku harap ada yang akan tengok aku konvo nanti. aku tak mintak banyak. cuma datang tengok je. cukup. kalau mak dengan abah ade, mesti diorang gembira. yela kan, aku anak diorang yg pertama dan terakhir yang dapat diploma. sayangnya... harapan tinggal harapan.

mak abah, even tak de orang tengok sekali pun, even adik kene pergi sorang2 sekali pun, adik dah tak kisah. diploma ni untuk mak dan abah. bukan untuk mereka. InsyaAllah ijazah bakal menyusul.

Nota kaki: Terlalu berharap hanya buatkan kita lebih berkecil hati. maka simpanlah harapan untuk perkara yang lebih pasti.

Tuesday, 16 October 2012

Suara atau self-esteem?

Assalamualaikum...

Pernah tengok movie Legally Blonde? cerita ni mengisahkan dua orang kembar yang berlainan karakter. Si kakak sangat hebat dalam perbahasan, atau segala perkara berkaitan memberi pendapat atau pengucapan awam tapi bila test paras-paras hidung.;p Berbeza dengan si adik. Si adik pulak sangat la hebat bila result keluar dia lah the highest. Tapi bila kena bagi pendapat atau bercakap depan org ramai, automatik down! serta merta gagap, hilang idea.

NAH! Motif utama aku ceritakan psal karakter movie ni sebab karakter si adik tu sama mcm aku. Walaupun result takdelah gempak tapi still masuk UiTM la kan. haha! masalah aku sebijik macam masalah si adik tu. Walau macam mana aku prepare, walau banyak mana aku baca, walau bersedia macam mana sekali pun, walau aku rasa konfident tahap gunung fuji sekali pun, bila tiba turn bercakap automatik idea semua jadi mcm buih sabun yg terbang bersepah-sepah. Dengan tak semena-mena rasa macam ada batu dalam tekak. Suara bergetar bila cakap nak bagi semua dengar. Eh. sumpah aku tak faham dengan diri aku sendiri. selalu nak sabotaj diri sendiri. Dari dulu sampai sekarang akan jadi macam tu.

Aku tak tau la punca sebenar kenapa aku mcm tu. Mungkin sebab jarang bercakap depan orang ramai. Mungkin jugak sebab aku punya self esteem xckup tinggi. Mungkin jugak sebab nafas aku tak cukup panjang untuk cakap kuat-kuat. Mungkin sebab aku dah lama sangat tak bercakap depan umum. Tapi, masa diploma relaks2 je aku present BEL satu jam setengah tu? relaks2 je aku present costing yang tiap2 minggu tu? macam mana pulak? oh.. mungkin dalam masa 1 jam setengah tu aku dah boleh adapt diri aku untuk ckp dpan org ramai kot. dan mungkin sebab every week present maka aku jadi lali sampai tak sabar2 nak present sbab x sbar2 nak balik. ok fine.

So, aku rasa one fine day aku kena jugak praktis menjerit atau cakap hujung ke hujung. maksudnya berbual dengan someone smbil masing2 duduk hujung padang untuk test kekuatan suara. lepas tu aku kena lah selalu membebel sorang2 depan cermin, selalu bercakap supaya tekak tak kering. EH! hehe! selalu angkat tgn jawab soalan kat kelas. selalu muhasabah diri. yup! aku tengah muhasabah diri la ni.- -'

Nota kaki : apa-apa pon, silat is the best!
Blog Peribadi Milik Amirah Marliza@2011