Sunday, 24 February 2013

Dosa sesama manusia.

Assalamualaikum...

kita ni, hidup tak tau sampai bila, entah-entah kejap lagi tercekik ais ke, kita tak tau kan. mati tu pasti. memang la amalan kita dah buat kita rasa macam dah banyak je. kita rasa kita dah buat solat taubat, Allah dah ampunkan dosa-dosa kita. Ye. memang la Allah dah ampunkan.

tapi sebenarnya kita mungkin terlupa sesuatu. Dosa sesama manusia. manalah tau kita ada terambil barang kawan kita, kita tersakitkan hati orang lain, kita mengumpat, kita sebarkan perkara tak betul dan kita ada hutang dengan orang. semua tu termasuk dalam dosa sesama manusia. nak tak nak, kita kena mintak maaf dan mintak redha orang tersebut supaya urusan kita dipermudahkan. mungkin ada yang kita tak sedar, tapi yang mana kita sedar, atau sengaja, janganlah teruskan.

minta maaf. maafkan. mungkin tu jalan terbaik. kita harap orang maafkan kita, tapi kita tak maafkan orang. adil ke? maafkan kerana dengan memaafkan, boleh sejukkan hati yang sedang marah. InsyaAllah, dengan syarat, IKHLAS.

Dari Abu Hurairah ra, Nabi saw bersabda: "Siapa yang merasa pernah berbuat aniaya kepada saudaranya, sama ada berupa kehormatan badan atau harta atau lain-lainnya, hendaknya segera meminta halal (maaf) darinya, sebelum datang suatu hari yang tiada harta dan dinar atau dirham, jika dia punya amal saleh, maka akan diambil menurut penganiayaannya, dan jika tidak mempunyai hasanah (kebaikan), maka diambilkan dari kejahatan orang yang dianiaya itu untuk ditanggungkan kepadanya." (H.R. Bukhari-Muslim)

Nota kaki: aku pon nak mintak maaf kalau ada yang kecil hati dengan aku, kalau aku ada hutang apa-apa, sila bagitau. 

Saturday, 23 February 2013

Kencing tikus!

Assalamualaikum...


siapa kata tikus kecil tak bahaya. hei. kecik-kecik cili padi. kecik-kecik macam tu, kene air kencing dia pon kita dah boleh kritikal. Itulah namanya kekuasaan Allah. Ha, kalau korang nak tau, virus kencing tikus ni dikenali jugak sebagai LEPTOSPIROSIS. sukahati korang la nak sebut macam mana. bukan apa, aku kalau sebut macam aneh. haha~

LEPTOSPIROSIS merupakan penyakit yang jarang berlaku yang disebabkan oleh Bakteria LEPTOSPIRA.---> Kencing Tikus!!

Kalau dilihat melalui mikroskop bentuk virus ini adalah berbentuk spiral dan boleh hidup didalam air tawar selama satu bulan atau lebih. Ia tidak boleh hidup didalam air laut.

CARA PENYEBARAN KEPADA MANUSIA
Air, Tanah atau Tanaman yang telah dikotori oleh air kencing haiwan yang mengidapi leptospirosis. Ia akan memasuki ke badan manusia dengan pelbagai cara antaranya melalui mata,hidung, kulit yang melecet atau makanan yang dicemari oleh najis terutama air kencing haiwan yang telah dijangkiti Bakteria LEPTOSPIRA.

Faktor risiko termasuklah:

• Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
• Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

GEJALA/SIMPTOM TERKENA JANGKITAN

1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
5. Radang selaput mata.
6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paru-paru atau ruam.

KOMPLIKASI

• Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
• Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
• Perdarahan yang teruk.
• Respiratory (distress).
• Kegagalan fungsi hati.
• Kegagalan fungsi buah pinggang

*boleh membawa maut sekiranya kritikal!!

RAWATAN

Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

PENCEGAHAN

Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit.

sumber: http://www.tasik-puteri.com/forum/index.php?topic=975.0

Tuesday, 19 February 2013

sindrom.

Assalamualaikum...

bukan nak cerita pasal sindrom down ke ape. tapi nak cakap pasal sindrom gatal-gatal yang melanda daku. entah mana dapat aku pon tak tau. memang la masa di Balok hari tu ramai yang kena gatal-gatal kat kaki macam kulat air tu. tapi aku tak kena la masa kat sana. aku kena sehari lepas balik daripada Balok dan... hah sampai hari ni kegatalan memang tak terbendung. siap bengkak bagai. rasa tension sebab tidur terganggu.- -

dengar cerita, hujan-hujan ni biasa lah air tercemar. ha. siapa suruh lari-lari lalu kat air longkang tu. kan dah kena. tambah pulak antibodi tak kuat (antibodi?). apa-apa la kan. harap-harap kulat air biasa je. aku dah lumur ubat gatal-gatal. esok-esok okayy la tu.

gatal tu dah satu hal. sejak dua menjak ni kepala sakit sampai kena ikat guna kain. ala-ala nobita semangat nak buat homework tu. makcik aku kata tak cukup tidur agaknya. tapi aku rasa macam dah terlebih pulak. eh aku tak tau la pulak apa masalah aku ni. nak kata fikir pasal assignment, tengah holiday lagi. hmm. mungkin fikir masalah meteor yang jatuh ke bumi agaknya.


dan lagi satu masalah aku ni. bila start nak tido je tak semena-mena kesejukan melampau datang. memang la aku bukak kipas. habis tu kalau tak bukak nyamuk pulak datang menggangggu. nyamuk kat rumah ni dah gagah perkasa. setakat ubat nyamuk ke, sheltox ke, dia boleh lari-lari joging-joging kot kat dinding. siap nyanyi kat telinga dodoikan tidur. aku sampai buntu. dalam dilema. tak tau nak bukak kipas ke, nak tepuk nyamuk. tapi sebab tak nak jadi pembunuh, maka aku bukak kipas. tapi tu lah. sejuk dia sampai tulang.

makanya, dengan sindrom-sindrom (sindrom ke?) di atas, aku menganggap bahawa aku mungkin bakal di serang demam. makanya (makanya x sudah2) aku pon telan la panadol setiap kali nak masuk tidur. setakat ni okay lagi. yela kan, dadah ada lagi dalam badan. haha!

saja je nak cerita sebab rasa nak menaip. hari ni mungkin dapat menaip. esok lusa kita tak tau kan? hewhew! Assalamualaikum!

The Ultimate Header Giveaway by Nabeel Fikree



Assalamualaikum...

[BANNER-HEADER-GA%255B1%255D.png]
Klik banner untuk join

PENYERTAAN DI BUKA SEHINGGA 17 Mac 2013.

biasanya kalau dah tak tau nak update pasal ape, aku akan join segmen atau giveaway atau contest. biarlah tak pernah menang pon. janji belog ni tak dibiarkan bersawang. kang ada bertikus berlipas. cukuplah rumah aku je ada tikus. hewhew~ 

tapi aku macam harap dapat la sekeping header. saja nak simpan-simpan buat koleksi. aku sayang header aku sekarang ni sebab macam comel kan? haha! 

ok la. kalau korang nak join giveaway ni, pegilah klik kat banner tu. gigih taw aku sertakan link supaya korang mudah. ^ ^ gudluck taw!

Sunday, 17 February 2013

vokal bukan sekadar rupa.

Assalamualaikum...


sejak dua menjak ni, aku suka bukak youtube lepas tu dengar cover-cover lagu. sebelum ni, aku kalau bukak youtube, mesti merepek tak ketahuan hala. kejap bukak video clip ni la. kejap tengok cerita. tapi sekarang ni aku mula jumpa satu benda yang lebih menarik perhatian aku kat youtube tu. 

orang cover lagu guna gitar.

memang la aku ni bukan paham pon amende chord chord gitar tu semua. tapi kan kita boleh dengar orang tu main sedap ke tak. tapi (again) aku peduli ape dia main gitar sedap ke tak. kalau dia nyanyi sedap, aku anggap dia hebat la. mudah kan? ha.. macam aku, mula-mula aku suka dengar si cumi cover lagu. suara dia mantap woo. ni bukan citer bohong. bagi aku la mantap. bagi Shila Amzah aku tak tau la pulak.

Sebab aku dah terbukak cover Cumi, aku terus anaktirikan Matluthfi. padahal sebelum ni aku suka gila kot kat dia. Memang tak pernah miss setiap video baru dia. Tapi semenjak jumpa cover lagu best, aku mula curang. tskk!~ Nak disangkut pautkan dengan tajuk entry, si Cumi ni, kalau buat cover, tak pernah tunjuk muka. Dia tunjuk tangan hak dok main gitar tu. hamende istimewanya tangan dia, aku pon tak tau. tapi aku tau la dia sebenarnya tunjuk tang chord gitar tu. sebab aku tak paham, aku tengok tangan je la.- -

Bila bukak youtube, konfem la tangan ni gatal nak scroll tengok komen kan.. baca punya baca punya baca, jumpa lah satu komen ni yang habaq suara Cumi macam suara Encik Mimpi. hah sudah! aku mula lah nak berpaling tadah. bukak la video Encik Mimpi pulok... Jeng jeng! Ni baru betul vokal bukan sekadar rupa. Macam Cumi kan aku kata dia tak pernah tunjuk muka kalau buat cover, tapi kat FB dia ade tunjuk muka. Kalau si Encik Mimpi ni, jangan kan kat youtube, kat FB pon penuh dengan muka dia. tapi muka dia punya katun je la.- - jangan harap nak nampak muka dia. suara dia...memang jatuh cinta habaq hang.. pastu kelakar pulak tu. aku kalau bukak video dia rasa macam kurang waras pulak sebab asyik nak tergelak sensorang tanpa hala tuju. tskk! terharu rasa sebab encik mimpi punya cover dah buat hari aku ceria (over). kalau Cumi serius kemain..

korang yang tak penah buka cover diorang, meh sini dengar sekarang. mana lah tau boleh dodoikan tidur..



ok. aku suka encikmimpi punya suara. aku suka dengar dia sebut 'RRR' hahaha! cepat bukak dengar. semoga mimpi indah., Assalamualaikum!

Thursday, 14 February 2013

Mimpi yang menipu.

Assalamualaikum...

aku ni ada masalah percaya dengan mimpi. bila mimpi yang tak best je, mula la aku rasa macam down je. contoh la aku mimpi aku gemuk. ha. sepanjang hari tu aku rasa aku gemuk memanjang. tapi tu contoh je. macam pagi ni, aku mimpi result exam aku. peh! dalm mimpi tu, punya lah berdebar macam nak terkeluaq jantung aku masa nak bukak email. pastu bila bukak tengok-tengok ada fail! bukan satu, tapi DUA! kepala hotak dia. aku dah down gila sampai malas dah nak bangun tidur. hahaha! syaiton betul la.

TAPI... tu la yang dinamakan mainan tidur. :) bila tersedar dari mimpi, aku cuba jadi positif. Ala tu mimpi je pun.. Cuba bukak betul-betul tengok... Bila bukak je email, baru aku sedar, nak percaya kat mimpi sangat pon tak boleh jugak sebenarnya. hahaha! U know what?? Yes! I got it! Dean List? Of course not. But its better than what I'd think. Alhamdulillah. Permulaan yang baik untuk orang yang hampir gave up. :)

Lagi satu kenyataan yang aku nak sampaikan, silat tu bukan penghalang, bukan aral untuk kita lulus. Kalau kita nak lulus, tak kisah la apa pun aktiviti yang kita lakukan masa exam, asalkan pandai bahagikan masa nak belajar dan yakin dengan diri, InsyaAllah, gagal tak mungkin wujud. Itu yang aku lalui sepanjang exam. :) Mungkin tak cemerlang, tapi inilah usaha aku. Usaha aku dan kawan-kawan belajar sama-sama.

Tahniah buat semua yang berjaya mendapat tempat dalam Dean List atau sipi lagi nak dapat, tahniah jugak yang berjaya lulus semua subjek. Tahniah jugak buat yang berjaya melepasi semester 3 yang agak shock buat semua ni. :) Buat yang tak bernasib baik kalau ada, eh tak nak lah. Aku harap tak de la. Tapi kalau ada, aku harap korang tak mengalah. Kita usaha sama-sama ye. Aku kena hadap intersesi untuk subjek Operation Management. Harap semua lancar nanti. Aamiin!

Satu lagi tips, bila buat something, yakin dengan diri. jangan fikir negatif. bila kita yakin yang kita akan lulus benda tu, InsyaAllah Allah tolong. Kita tak boleh nak pastikan betul-betul yang kita dapat apa yang kita nak, tapi at least kita tak berhenti harap pada Allah untuk tolong kita, untuk bagi yang terbaik untuk kita. Aku bukan perfect, aku pon selalu tak yakin, tapi mungkin dengan kongsi peringatan ni, aku pun akan sama-sama beringat. :) Apa-apa pun, selamat tinggal semester 3, selamat datang semester 4! 




Wednesday, 13 February 2013

Sedetik di Balok

Assalamualaikum...

Semalam, baru sampai rumah lepas 4 hari 3 malam kat Balok. Fuh. penat tak hingat. sampai rumah, terus humban beg baju tepi mesin basuh pastu tidur sebab topup untuk dekat dua hari tak tidur. tak payah sampai rumah la kan, dalam bas je memang tidur tak sedar diri. celik-celik mata je dah nak sampai Mersing.

Ni kali ke-3 aku pergi kem Gayong kat Balok. Dan ni jugak kali ke-3 pergi Balok je hujan, pegi balok je hujan, pegi balok je hujan (kene 3 kali ulang sebab ni kali ke-3 kan). tapi kali ni hujan sekali dengan angin yang kuat sampai aku tiba-tiba main layang-layang guna khemah. hujan pon sangat lebat. Memang seronok main hujan. Tapi lagi 'seronok' bila tiba masa nak tahan selesema dengan sejuk menggigil tu.

kami bersilat bawah hujan, makan bawah hujan, minum air hujan (over). sayangnya tak dapat tidur bawah khemah masa hujan-hujan tu sebab khemah dah masuk air. terpaksalah tidur beramai-ramai dalam surau. memang best sebab tak payah bersejuk-sejuk dalam khemah. yang jadi tak best bila surau perempuan tak de karpet tapi surau lelaki ada. jadi tak best lagi bila dengar dengkuran mereka sebab nyenyak sangat tidur atas karpet. haish! ini tidak adil, ini tidal adil...(nyanyi).

Banyak benda yang berlaku sepanjang di balok kali ni walaupun masa agak singkat (refer kepada tajuk entry). Asalnya memang macam berat sangat nak pergi sebab terkena selesema. tapi mengenangkan cuti yang masih berbaki, aku gagahkan juga pergi 'berbalok' (ayat poyo). berbeza dengan kem yang lepas-lepas, kali ni kami pergi dengan dua bas daripada larkin dan segamat. kami tak perlu masak sendiri untuk makan tengah hari dan malam sebab dah ambik catering. kami tak de mandi laut sampai gigil, dan bersilat dalam laut macam yang lepas-lepas sebab faktor cuaca. Ada pertandingan antara dua kumpulan. Kami juga dikejutkan dengan grading mengejut. dalam masa sehari lebih kena ingat semua gerakan, kombat dan buah kunci. wow! tapi akhirnya semua berjalan lancar walaupun mungkin akan diuji kali ke dua. Sangat happening sebenarnya. :)

Untuk event yang sangat happening ni, aku nak ucapkan terima kasih kepada ketua projek kami iaitu 'akak part 6' a.k.a Ani sebab berjaya mendapatkan peruntukan untuk program ni. terima kasih juga kepada peserta daripada Larkin (aku dah jadi budak segamat sekarang sebab nama under segamat) sebab sudi turut serta dalam program anjuran PSSGM segamat. Terima kasih kepada ustaz dan cikgu-cikgu yang sudi luangkan masa untuk kami. Terima kasih kepada Ude sebab datang walaupun awal-awal rasa macam nak flying kick je sebab cancel nak datang di saat akhir. Terima kasih kepada kak ika sebab berjaya jadi 'ibu' mithali sepanjang program. Tahniah kepada Epi dan Nasir sebab berjaya cipta rekod peribadi. Terima kasih kepada Aini sebab jadi partner grading. Terima kasih kepada Amal sebab tumpangkan dorm. Terima kasih pada kinah sebab datang jugak walaupun macam tak nak datang sebenarnya. Terima kasih kepada Jebat sebab jadi ketua yang baik.

Kat sana kami diberi group untuk latihan. Maka aku nak ucap terima kasih pada Bu (ketua) sebab ajarkan macam-macam pada kami. Ajarkan kombat 2 buat kali ke 150 juta, ajarkan buah kunci mati, ajarkan kombat. Sori sebab banyak tanya macam-macam sebab asyik lupa je, lambat serap. terima kasih juga pada wan, hafizudin, liyana, seha, dengan ani. Banyak lagi ucapan terima kasih nak ucap. tapi tak larat nak list satu-satu. haha~

Bila ada manis, mesti ada pahit. itu baru namanya pengalaman. pahit bagi aku sebab sepanjang balok kali ni aku dilanda sakit pinggang dan sakit bahu. so rasa macam terkongkong sikit untuk tidur dan buat gerakan yang pusing sana sini. selesema dan sakit tekak yang buat hilang selera makan. peserta lain pulak ramai yang mengadu kaki gatal-gatal. haih. macam-macam. Akhir sekali, aku nak mohon maaf kalau ada yang tersakit hati dengan aku, terasa hati, tersentap, tersakitkan fizikal dan mental, maaf untuk muka-muka ketat atau muka mintak penampar yang aku paparkan dan macam-macam lagi. aku memang tak pandai nak jaga-jaga hati orang. hak bergurau hak aku! Eh salah. Hak bergurau, hak semua. hak bersilat pon hak semua (tibetibe). 

"dimana dia, anak kambing saya..anak kambing saya memakai bengkong hijau.. di mana dia, cinta hati saya, cinta hati saya berbengkung hitam mulus" -ni lagu group B. so, apa yang aku faham daripada lagu ni ialah kalau tak nak jadi anak kambing, pilih sama ada nak stay dengan awan putih atau cepat-cepat naik pelangi merah. >.<

Ada pepatah mengatakan, 'Lakarlah kenangan sebanyak mungkin kerana akan tiba waktu dimana kita hanya mampu mengenang'. :) so, jangan lepaskan setiap peluang yang ada untuk simpan kenangan-kenangan yang mungkin berharga untuk kita akan datang.


Nota kaki: Dear all my friends, thanx for everything. thanx for the joy. thanx for the happiness. i appriciated it. My hearts beat, our memories goes with. eceh! bye! *maaf untuk entry tanpa gambar. masing-masing tak sempat nak upload gambar. next entry gambar menyusul. InsyaAllah.


Wednesday, 6 February 2013

Jom JOIN Bloglist JS 2013...

Assalamualaikum...

klik untuk join


::SYARAT::

i. followers blog JS....
ii. buat entry pasal segmen ni
iii. link entry di kotak komen ...
iv. nyatakan anda dari negeri mana?..

Tarikh tutup: 28/2/2013

JOHOR DARUL TA'ZIM

Tbe-tbe rasa macam entah ape-ape je tak kenal kan diri. haha. me, Amirah Marliza. Call me Mira. :) peace yaw!

Tuesday, 5 February 2013

bestfriend of mine.

Assalamualaikum...

Seperti yang di janjikan, entry ni untuk bercerita tentang someone yang rapat dengan aku since sekolah rendah. dia ni aku kenal masa darjah 3 la kalau tak silap. Wah! dulu memang sangat banyak la dugaan (ayat kene power) kitorng sampai la satu tahap yang kitorang boleh jadi rapat macam sekarang. ada yang nak melagakan kitorang la, ada yang jadi batu api la. tak kurang jugak yang cuba nak jadi batu nisan. haih! macam-macam kan manusia ni. Dah jadi orang, nk pulak jadi batu nisan.

tapi, tu lah zaman budak-budak. kawan olok-olok dengan orang ni la. Pura-pura kawan dengan orang tu la. Tarik kawan dia ni, dia tarik kawan kita pulak. Biasa kan macam tu masa budak-budak? Itu baru rock! Muahaha! nak rock sangat pon tak boleh sebenarnye kan. ok la.

dulu dia ni sangat lah ganas! erk. ganas? boleh la... maksud aku..er..macam tu la. korang tafsir sendiri la macam mana ye :p.. sampai masuk sekolah menengah, kami sekelas. time raya, kami beraya sama-sama. time sekolah, kami sekolah sama-sama (haruslah). nak dijadikan cerita, kami dah habis SPM. Aku dapat UITM terchenta, dia dapat Marsah yang disayangi. maka kami pun berpaling tadah. bukan. kami beralih arah. yela. dia ke Marsah, aku ke UITM. haish!

Sekali jumpa, MasyaAllah budak nih. dah macam ustazah dah aku tengok. Dengan jubah, tudung labuh ustazah sekolah agama dulu pakai. Huiyooo! Kagum 2 minit. tiba-tiba kat kepala otak aku terimbas dia yang dulu.. ops! haha! Lepas tu aku diberi kejutan lagi. Dia dah nak bertunang. Gulp! Gua bukan nak kata apa la. Kenapa dia bertunang dulu sebelum gua?? hehhe! Over tak? tak kisah la kalau dia nak kawin dulu pon sebenarnya. aku cuma doakan yang terbaik je. :)

And now dia dah pun kerja sementara aku masih menetap di UITM dihatiku terchenta. Dia dah nak kawin. Dia sibuk kumpul duit nak kawin sampai aku nak ajak pegi melompat-lompat kat legoland pon dah payah. tskk! ;(

Ni la orangnya. nama dia Zellawati. Dia ni tengah tunggu mak mertua sarung cincin. eh tak. ni masa jalan-jalan raya (nama folder gambar) :p

ok. tu je la setakat ni. hujan la nak taip panjang-panjang sangat...(kaitan?)

Template by:

Free Blog Templates