Saturday, 27 April 2013

separuh nilai keseronokan

Assalamualaikum...


ikutkan hati memang macam nak mulakan entry dengan cacian makian. tapi dulu belajar BM kalau buat karangan, bahasa kena jaga. so, aku akan berusaha keras untuk jaga bahasa. Well...bahasa jiwa bangsa. ahaks!

Pada seminggu yang lalu (skema sangat ayat!), aku dan ana telah merancang satu percutian ke Genting Highland dan Port Dickson secara mengejut. bila rancang mengejut, maka otomatik la result nye pon mengejutkan. ha dengan aku, dengan ana, dengan segala harta benda aku semua terkejut. aku terkejut sebab over budget melampau. air mengalir bagaikan duit (x boleh beza dah air dengan duit). ana terkejut sebab tambang perjalanan melebihi sewa penginapan. harta benda aku pulak terkejut sebab dapat kawan baru iaitu spec dengan beg mak jemah. kau bayangkan la, over budget melampau tapi bawak balik spec dengan beg yang berjumlah RM25 je.oh my...T_T biasa orang kalau over budget harus la pegi bawak 1 beg, balik bawak 2 3 4 beg. 

Antara sebab kami over budget ialah..:

MAKANAN
aku bukan nak berkira sangat pasal makanan. janji perut aku kenyang tu kira ok la kan. apa kata nanti bila-bila kat Genting tu buat la food court macam IFC UiTM. kan murah. tak payah aku makan kat McD ke, MB ke, Pizza ke.. woah. dah sah2 aku kena cari husband pangkat Datuk (untuk sara makan minum). 


muka pelahap gila satu hari suntuk tak makan. dapat makan, mahal pulak, harus la menikmati dengan jayanya.

Habis la cerita makan-makan kat Genting. Ni ceghite hok kat PD pulok. Sebak rasa bila nak cerita kisah kat PD. tskk~ lepas makan tengah hari dekat Genting, kami bergegas pergi PD. Sampai PD dah malam. bila dah malam, tak tau pulak selok belok PD, makanya, sampai2 bilik, kami pon membuta dengan perut berirama kilauan emas. Esoknya dengan semangat baru kami pergi cari sarapan. Not bad la. boleh tahan, tak mahal sangat. Then jalan-jalan la dekat pantai... tiba-tiba rasa haus. nampak macam kedai makan, dengan terpinga-pinga kami pon duduk order fresh orange dengan apple juice. order air nak yang stok2 minum sambil bersantai mengadap pantai pakai spec hitam. puii. tapi angan-angan musnah bila tengok bil. 


dua gelas air yang berharga RM20++ *pengsan

kalau daku tau, daku rela minum air laut yang masin tu. ;( rasa tak berbaloi sebab haus tak berapa nak hilang. tu mesti letak buah sampai 3 biji! sebab tu mahal! (sedapkan hati). aku minum sampai ke titisan terakhir. kalau boleh kunyah kaca, gelas tu pon aku nak kunyah.- -

TAMBANG
oleh kerana keseronokan bermain melampaui batas, maka kami selalu terlepas bas. haa  lalalala sangat. macam la bas tu dok tunggu budak nama mira dan ana naik baru nak jalan. hahaha! bila dah terlepas bas, maka pilihan yang kami ada ialah...TEKSI. ha.. bila naik teksi, hang paham-paham sendiri je la tambang depa macam mana kan.. mahal dah satu hal. nak tawar harga sangat pun macam kesian. sempat lagi nak kesiankan orang padahal duit sendiri mengalir tanpa belas kasihan. huhu~

BENDA LAGHA
okay. ini perkara biasa. tipu kalau pergi berjalan tapi tak beli benda-benda lagha. hahaa! nafsu tu jahat sangat tahu. kami beli spec mata gelap konon nak jalan tengah panas terik. kami beli seluar semata nak mandi pantai. kami terpedaya dengan uncle2 psyko, maka kami sewa khemah yang kalau tak sewa pon xpe. kami itu, kami ini. sedar-sedar poket makin kurus. Lagha sangat!

dah habis! itulah nilai yang perlu kami bayar. padahal keseronokan cuma separuh daripada tu. huhu~ rasa macam nk patah balik masa, lepas tu pergi tempat lain. pergi langkawi ke, pergi tioman ke, pergi mana-mana lah yang lagi best. paling tak pon stay lama kat genting. tak nak pegi PD lagi taknak!!! *hentak kaki

tengok pantai dapat pahala kan? nah tengok puas-puas. :)

wait for the next entry yah!

Thursday, 11 April 2013

random.classmates.

Assalamualaikum...

Semester ni selalu sangat keluar habiskan masa dengan classmates. walaupun kuiz tiap-tiap minggu, tetap tak ada hati nak duduk rumah belajar diam-diam. tapi aku tau kawan-kawan aku tu mesti belajar. aku je yang malas. haa. jangan sila jangan serap rasa malas ni. okay. keluar-keluar tu nampak macam buang masa. tapi sebenarnya tak de la buang masa sangat pun. cuma gunakan lebihan masa yang ada dengan bersosial je. haha~ - -

cerita pasal classmates, memang banyak sangat ceritanya sampai aku pun tak tau nak start daripada mana, nak mula dari siapa. ok. semenjak dua menjak ni, kelas aku dilanda fenomena BEBAL. aku pun tak tau entah peristiwa apa yang buat perkataan tu tiba-tiba jadi macam trademark. haha~ salah sikit, bebal..- - fuh. tu kalau cukup 40 kali kena bebal mau nye bebal betul-betul. langkah terbaik, jagalah percakapan sebelum anda di'bebal'kan. haha!

semester ni jugak aku pindah rumah baru. much much better kalau nak banding dengan rumah sewa yang lama. seriously. rumah sekarang, housemates sekarang, sangat seronok, sangat menyenangkan, dan buat aku rasa selesa duduk rumah ni. tak macam dulu, nak keluar bilik pun rasa macam nak kena hukuman sebat 21 kali. tengok tv pon rasa macam tengah tengok lecturer mengajar. senyap. maklumlah, duduk dengan senior. so, sebagai junior yang berdedikasi, aku dengan roomate aku pon bagilah peluang mereka memekak walaupun pada dasarnya kitorang selalu bergosip dalam bilik mengata diorang. ops!. ;D

classmates dah, housemates dah, soulmates pulak? soulmates tu macam partner ke? ada orang kata soulmates tu orang yang kita tak boleh hidup tanpa dia. maybe boyfriend, maybe bestfriend, maybe someone special. haha! ape-ape je la. benda tu tak penting sangat. actually, single doesn't mean that we are alone. apa gunanya kawan? apa gunanya family? dan apa gunanya Pencipta kalau kita still rasa alone? Manusia diciptakan berpasangan. memang. kita perlu usaha, tapi tak perlu terlalu obvious. tak perlu terlalu obses sampai memakan diri. sampai rasa tak tentu arah. sampai terganggu pelajaran.

memang umur-umur macam ni perasaan nak berpasangan dan rasa untuk disayangi tu ada (meremang aku taip yang ni) - -. nasihat aku, dahulukan yang penting. jangan kejarkan benda yang tak pasti. jangan harapkan benda yang mustahil. tak salah untuk suka. tak salah untuk admire. tapi biarlah berpada-pada. tak berdosa kalau tak couple. ustazah aku dulu cakap, kalau suka kat orang, jangan sampai orang yang kita suka tu tau. memadai la kita sorang je yang tau. sebab, bila orang tu dah tau, rasa suka kita akan berkurang. ha, masa tu kalau couple, konfem la cuma atas sebab rasa untuk memiliki je. bukan sebab betul-betul suka (mungkin tak semua orang).

berbalik kepada classmates, aku mengaku, awal-awal masuk degree memang susah sangat untuk aku biasakan diri dengan classmates macam sekarang ni. sebab aku bukan yang jenis banyak cakap. bukan yang jenis kepala gila-gila pakai cakap lepas. tapi satu je sebab aku boleh masuk kepala dengan diorang. sebab aku bukan yang jenis cepat terasa hati. bagi aku, apa orang nak cakap, tu hak diorang. apa diorang nak buat, tu hak diorang dan untuk terasa hati dengan aku pon, tu hak diorng jugak. maaf tapi aku bukan jenis yang nak pujuk2 orang sangat.

apa-apa pun, semua classmates aku memang awesome. seronok kawan dengan korang. buat aku rasa tak menyesal dapat UiTM Segamat. terima kasih; wawa, ibah, nad, aina, efa, eeqa, ain, mimi, mimot, naw, shiera, put, acap, aiman, haziq, iman, caca, ain, aishah, husna, ika dan the rest yang tertinggal, tak di taip harap maaf. mana yang terlintas je aku taip. muahahah~ aku bukan baik sangat pun nak taip semua. assalamualaikum!





maaf kalau ada yang terasa hati! :) XOXO.

Template by:

Free Blog Templates