Sunday, 29 September 2013

Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran

Assalamualaikum...


Pernah dengar peribahasa, "Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran"? Okay. Benda ni sesuai bila kita dalam situasi tamak. Maksud aku, kita nak kejar benda lain padahal ada benda lain yang kita kena selesaikan. So, bila sibuk kejar yang lain, yang kita tengah hold, otomatik kita terlupa, dan terlepas. Macam tu lebih kurang. Faham?

Macam aku, sebelum puasa, aku dapat tawaran untuk pegi team building dekat Sydney. Free of charge. Aku hanya perlu bawak diri. Then, lepas raya, aku dapat tau paperwork Marketeers untuk program kemanusiaan di Cambodia dah approve. Yes. Aku dah confirmkan dekat lecturer yang aku nak pergi untuk program Cambodia tu. Bayar lebih kurang 1k++. Aku terpaksa pilih salah satu. Antara Sydney dan Cambodia. At last aku terpaksa lepaskan Sydney. Aku tau benda tu memang free. Tapi,  tak mungkin la aku nak pergi sehelai sepinggang kan? Dengan aku tak kenal sesiapa, at least program Cambodia ni aku dah pasti siapa penganjur dan siapa pergi...

Semester ni, aku terpaksa pilih, antara fokus dengan study, atau fokus dengan silat dan study. Aku tau aku jenis orang yang tak boleh buat multitask. So, nak atau tak nak, aku memang kena pilih. Aku pilih untuk stop dari silat buat sementara, sampai study aku dah agak stabil. Ni final sem. Its gonna be hard. Bukan macam dulu aku boleh turun silat every weekend lepas tu balik terbongkang and tunggu 2 3 hari untuk hilang penat. Aku boleh buat dua-dua. Tapi aku tak jamin study aku akan maintain okay. Hati aku kuat untuk naikkan CGPA. Untuk silat, aku letakkan no 2. Even mereka cakap yang penting komitmen, tapi sorry sebab aku tak dapat nak bagi komitmen lebih dari satu perkara

Sama jugak dengan hati. Bila kita nak jaga hati kita, hati orang lain akan sakit. Tapi kalau kita sibuk jaga hati orang, kita pulak yang terpaksa tanggung sakit hati. Bukan mudah nak puaskan hati orang. ok. out of topic. Aku tak minat sangat la nak citer soal hati2 ni. Hati-hati di jalan raya tak pe.

Kembali serius. Banyak sangat benda yang aku terpaksa lepaskan. Bukan sebab aku tak nak atau tak suka. Tapi sebab aku tak mampu atau mungkin bukan rezeki. Rezeki setiap orang berbeza-beza. Mungkin belum rezeki aku nak jejak oversea. dan mungkin belum tiba masa aku untuk fokus dengan silat. Mungkin next time? Siapa tau kan. Ok. Selamat malam.


Thursday, 19 September 2013

Short Term Memory

Assalamualaikum...


tadi, beli powerbank. dah bagi duit, lepas tu pesan, "paan, tunggu jap ye. kejap lagi aku datang balik amik balance dengan powerbank." pergi cari wawa. .....5 minit kemudian. Dalam kereta. ~lupa nak jumpa paan balik..- - Dekat rumah paan mesej, "kat mana?" ~Paan, pas kat Chacha boleh? T_T

hari tu, ain cakap, "esok kitorang ada meeting." Then, aku boleh dengan straight tanya, "ESOK, korang meeting HARI apa?" oh My!

minggu lepas, wawa beli powerbank. Siap dah mention harga seratus. aku pulak tanya, "wawa, beli powerbank ni kat Mersing BERAPA?" padahal x sampai berapa saat je gap Wawa mention harga tu. 

Nampak tak sebenarnya aku ni dalam masa 30 saat boleh lupa satu benda. ok bye~ lapar. #rasa #kecewa #dengan #diri #sendiri -bajet2 hashtag. kahkah! T_T


Template by:

Free Blog Templates